הימים חולפים, שנה עוברת, וארוחות החג בפתח. במסגרת הנסיונות לקראת סעודת ערב ראש השנה, הכנתי חלה והוספתי לה שני רכיבים ששדרגו אותה לחגיגיות מיוחדת: מחית דלעת, וקינמון. התקבלה חלה מתקתקה במידה, זהובה, אוורירית, מבושמת וממכרת. בראש השנה אני מכינה חלה עגולה ולא קלועה—כדי שתהיה שנה שלמה מהתחלה ועד הסוף ובלי קשרים ופלונטרים.
אפשר לקנות מחית דלעת משומרת (למשל בחנות מזרח ומערב בשוק הכרמל), אבל בהחלט אפשר להכין לבד. ניצלתי את חתיכות הדלעת היפות שהגיעו בארגז של חביביאן, אפיתי אותן כמו שהן, בלי שמן ובלי מלח, וכשהתרככו, טחנתי היטב. חילקתי את המחית החלקה בכוסות להקפאה, והיא תשמש אותי במהלך החודשים הקרובים, לא רק לחלות.
חלת דלעת וקינמון
רכיבים
500 גרם קמח לבן
1 כף שמרים יבשים (או חצי קוביה שמרים טריים, 25 גרם)
½ כפית אבקת אפייה
2 כפיות קינמון
2 כפיות קינמון
4 כפות סוכר חום (למתיקות מעודנת)
4 כפות מחית דלעת
4 כפות שמן חמניות, או כל שמן בטעם נייטרלי
1-½1 כוסות מים, לפי הצורך
הכנה
מנפים את הקמח עם אבקת האפייה לקערת המיקסר. מוסיפים קינמון, סוכר ושמרים. מתחילים לערבל, ומוסיפים מחית דלעת ושמן. מערבלים ומוסיפים בהדרגה את המים עד שמתקבל בצק. לפעמים מספיקה כוס אחת, ולפעמים צריך עוד כמה כפות. לשים עשר דקות, מכסים במגבת נקייה ומתפיחים, כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו. זמן התפיחה תלוי במזג האוויר ובלחות בבית. כשהבצק תפח, לשים אותו שוב דקה, מחלקים לשניים (או יותר, לחלות אישיות) ומכינים מכל חלק חלה עגולה, או כל קליעה שאוהבים.
לחלה עגולה רגילה: מרדדים כל חלק לרצועה ארוכה. מגלגלים לגליל ומסובבים אותו סביב עצמו.
לחלה עגולה מפונפנת: חורצים סימנים במלבן הארוך המרודד ומגלגלים אותו סביב עצמו.
מניחים את החלות המעוצבות בתבנית, מכסים במגבת נקייה ומתפיחים חצי שעה. אם רוצים, אפשר להבריש בתערובת חלב שקדים ושמן. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170 מעלות צלסיוס) כחצי שעה, או יותר, תלוי בגודל החלה, עד שהחלה זהובה.
לחלה עגולה רגילה: מרדדים כל חלק לרצועה ארוכה. מגלגלים לגליל ומסובבים אותו סביב עצמו.
לחלה עגולה מפונפנת: חורצים סימנים במלבן הארוך המרודד ומגלגלים אותו סביב עצמו.
מניחים את החלות המעוצבות בתבנית, מכסים במגבת נקייה ומתפיחים חצי שעה. אם רוצים, אפשר להבריש בתערובת חלב שקדים ושמן. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (170 מעלות צלסיוס) כחצי שעה, או יותר, תלוי בגודל החלה, עד שהחלה זהובה.
חלה עגולה מפונפנת: מרדדים חתיכה ארוכה, חורצים עליה סימנים במרווחים שווים, ומגלגלים את החתיכה סביב עצמה.
ליד החלה, ריבת תפוחים מתוקה מהחתונה של אסתי וארבן. אם החתן, שהכינה את הריבה, הקפידה לא להשתמש בדבש במיוחד לכבודי...
~~~חלה בדולר~~~
בשיר אמריקאי ישן, אולי משנות החמישים, מקבל ילד סכום כסף לקנות משהו, אבל תמיד מתעקש וקונה במקום זאת רק מסטיק. בגרסה שאני מכירה, אבל לא מצאתי ברשת, הילד מקבל ניקל לקנות חמוצים ודולר לקנות חלה (במלעיל)! אני תמיד חשבתי שמדובר בילד יהודי בברוקלין...
"אמי נתנה לי דולר / לקנות לה חלה / אך לא קניתי חלה / קניתי מסטיק!"
היי תמר. החלות פשוט נפלאות. מידת המתיקות הארומה של הדלעת והקינמון המרקם. פשוט מושלם.... יום אחד אני עוד אהיה ובעונית בגללך :) תודה רבה רבה
השבמחקתודה רבה אורנה! תמיד כיף להביא אוכל למחלקה שלכן! :-)
מחקתמר היקרה,
מחקעוד מתכון מנצח! הכנתי 2 חלות עגולות לקראת סופ"ש בערבה עם חבר'ה. קניתי ריבת תפוח ואגס.
השתגעו על זה!
אני ממש שמחה לשמוע! בתיאבון
מחקאפשר גם למלא את הבצק הזה בממרח לוטוס... יוצא מעדן
תמר, תודה על המתכון. מקווה להכין אותו לכבוד השנה החדשה. האם אפשר ללוש את הבצק ביד או שזה חייב להיות במיקסר?
השבמחקתודה רבה,
אושרה
בהחלט אפשר ללוח ביד! כמו שעשו לפני המצאת המיקסר. זה גם מפתח את השרירים בזרועות...
מחקשלום תמר, תודה על המתכון המפתה! :) רציתי לשאול אם יש אפשרות להקפיא חלה אחת אחרי התפחה )או לפני התפחה) ולאפות רק כמה ימים אח"כ? תודה מראש! מיכל
השבמחקשלום מיכל,
מחקאפשר בהחלט להקפיא באיזה שלב שמתאים לך: אם את מקפיאה לפני האפייה, תקפיאי בתבנית מרופדת בנייר אפייה, שאותה תעטפי היטב עם ניילון נצמד, שתי שכבות, ואז שקית ניילון רגילה. תפשירי על השיש, ותני לעצמך הרבה זמן להפשרה לפני האפייה.
אחרי האפייה: ברגע שהחלה לא חמה, לעטוף בשתי שכבות ניילון נצמד, הדוק, ואז שקית ניילון או יריעת אלומיניום פלוס שקית ניילון. להפשיר לאט על השיש, ואפשר לחמם כמה דקות בתנור, או על הפלטה. בתיאבון + שנה טובה
היי תמר המתכון נראה מצויין!!!
השבמחקאפשר לדעת איזה מחית דלעת מתאימה? ראיתי שיש מחית לתינוקות של דלעת, זה יכול להתאים?
תודה רבהה