Please scroll down for English
אֵי-זֶה מָ-רָק!
אֵי-זֶה מָ-רָק!
מְרַק בֵּין-עַרְבַּיִם,
אֵי-זֶה, הוֹ אֵי-זֶה מָ-רָק!
מתרגומה היפה של רנה ליטוין ל"הרפתקאות אליס בארץ הפלאות"
מרק הוא חלק בלתי נפרד מארוחת הערב שלי: בחורף ובקיץ, קר או חם, צלול או סמיך, לבד או עם תוספות, למנה ראשונה או כארוחה משביעה בפני עצמה. אצל דרויאנוב יש לא מעט סיפורי מרק, שמלמדים כל כך הרבה על חיי היהודים באירופה. למשל:
"עני-קבצן בא אצל גבאי ליטול פייס לסעודה. אמר לו הגבאי: נסתחפה שדך. כבר חילקתי כל הפייסות לעניים שקדמוך, ולא נשאר אלא פייס אחד – לביתו של עשיר רע-עין.
נטל העני את הפייס והלך לשם. כשישבו לסעוד הגישו לבני-הבית
מכל טוב, ולאורח-העני הגישו מרק-קלוש: מים הרבה וגריסים מעטים בתחתית
הפינכה. קם העני והתחיל פושט מכנסיו. נבהלו בני-הבית:
מה הלה עושה?
השיב העני: אומר אני לצלול אל תוך המים ולדלות את הגריסים..."
ג'ון אלין (1991-1934), בית תמחוי ליהודים עניים
על בית התמחוי הזה במזרח לונדון אפשר לקרוא כאן
(באנגלית קוראים לבית תמחוי "מטבח מרק")
רכיבים
2 כפות שמן קנולה או חמניות
חצי בצל סגול בינוני או חצי כוס גבעולי בצל ירוק (החלק הלבן בלבד)
גבעול לימונית (למון גראס) חרוץ לאורכו אך לא חתוך
3 שיני שום
כפית גדושה זנגוויל טרי מגורר
2 בטטות בינוניות
1 גזר בינוני
חצי ק"ג דלעת
קליפה מגוררת מתפוז אחד
כפית אריסה מתוקה (יותר אם אוהבים חריף)
900 מ"ל מים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס
להגשה (אם רוצים): מעט זרעי דלעת
הכנה
קולפים וקוצצים בצל ושום. קולפים וקוצצים בטטות, גזר ודלעת. בסיר גדול, על להבה בינונית, מחממים שמן ומאדים בו את הבצל עד שמשקיף. מוסיפים שום, זנגוויל ואת גבעול הלימונית. מאדים חמש דקות בבחישה מדי פעם.
מוסיפים קוביות בטטה, גזר ודלעת, בוחשים, מכסים את הסיר ומאדים כחמש דקות. מוסיפים את המים, קליפת תפוז, אריסה, מלח ופלפל. מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה קטנה ומבשלים, מכוסה, כשלושים דקות, עד שכל הירקות רכים מאד. מוציאים ומסלקים את גבעול הלימונית. טוחנים את המרק בבלנדר מוט, טועמים ומתקנים טעם. יוצקים לקערה ומפזרים מעט זרעי דלעת מעל.
אוכלים מרק: השועל והחסידה
Rosh
Hashana "Signs"
Orange- and
Lemongrass-Scented Pumpkin Soup
Ingredients
2
Tablespoons canola or sunflower oil
½ medium red onion or ½ cup chopped scallions
(white part only)
1
stalk lemon grass, split lengthwise but not cut
2
cloves garlic
1
heaped teaspoon grated fresh ginger
2
medium-sized sweet potato
1
medium-sized carrot
500
gram pumpkin
Grated
rind from 1 orange
1
teaspoon sweet harissa
900
milliliters water
Salt
to taste
Freshly
ground pepper to taste
To
decorate (option): pumpkin seeds
Method
Peel
and chop onion and garlic. Peel and chop sweet potatoes, carrot and pumpkin. In
a big pan, heat oil over medium flame and sauté the onion until translucent.
Add garlic, ginger and lemongrass. Sauté five minutes, stirring occasionally.
Add
sweet potatoes, carrot and pumpkin. Cover and cook for five minutes. Add water,
orange rind, harissa, salt and pepper. Bring to boil, lower flame and cook,
covered, about 30 minutes until all vegetables are very soft. Remove and
discard lemongrass. Puree the soup with an immersion blender. Taste and adjust
salt.
Serve with a scattering of pumpkin seeds or with matzo balls/knaidlach.
ברוח הימים האלה:
השבמחקפצצה של מרק
השריף