לא תמיד כדאי לחפש תחליפים, בייחוד לא באוכל. ההסבר לכך פשוט, כמסופר אצל דרויאנוב:
בבקשה ממך, – אמר עני לאשתו, – עשי לי חביתה.
רוצה אני לטעום טעם מאכל זה, שהעשירים רדופים
אחריו.
אמרה לו האשה:
ביצים אין לנו.
החזיר הבעל:
מה בכך? אפשר לעשות חביתה בלי-ביצים.
חמאה אין לנו.
חמאה לאו דווקא.
מחבת אין לנו.
גחלים יש לנו.
הביאה האשה קמח וקישקשה במים, עשתה עיסה והניחה על-גבי
הגחלים. נחרכה העיסה מלמטה ולא נאפתה מלמעלה.
אכל העני, רקק ואמר:
תמה אני: מה ראו העשירים, שהם רדופים אחרי
חביתה?
(ספר הבדיחה והחידוד:
עניים ועשירים, קבצנים וקמצנים, סימן 187)
ובכל זאת, בערב פסח, לכבוד ארוחת החג, החלטתי להכין מחווה טבעונית לגפילטע פיש, שטעמתי אולי
פעמיים בחיי. את התוצאה אהבתי מאד: ככל הזכור לי, הטעם בכלל לא מזכיר גפילטע פיש (וטוב שכך), אבל משהו במרקם החלק של תפוחי האדמה עם גרגיריות הכרובית, והקישוט המסורתי של מטבע גזר כתום, עשו לי את זה! נראה לי שהמתכון יככב אצלי מעכשיו בכל ארוחת חג.
"גפילטע" טבעוני
רכיבים
לעשרה "גפילטע"
3 פרחי כרובית קפואים (כחצי כרובית בינונית) + כף חומץ לבישול
3 תפוחי אדמה קטנים
3 כפות קמח שקדים
1 כף קמח תפוחי אדמה
1 כף שמן
מלח לפי הטעם
תרסיס שמן לריסוס
חצי גזר מבושל, פרוס לעשר פרוסות
הכנה
אופים או מבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך, ומקלפים. במקביל, מרתיחים בסיר קטן מים, מוסיפים כף חומץ ומבשלים את פרחי הכרובית כעשר דקות, עד לריכוך.
טוחנים את הכרובית במעבד מזון ומעבירים לקערה קטנה. טוחנים במעבד את תפוחי האדמה עד שמתקבלת עיסה דביקה וחלקה מאד. מערבבים את תפוחי האדמה והכרובית. ממליחים, מוסיפים שמן, אבקת שקדים וקמח תפוחי אדמה. מתקבל עיסה רכה מאד. מצננים כחצי שעה במקרר.
מחממים תנור לחום בינוני-גבוה (כ-180 מעלות צלסיוס) ומרפדים תבנית בנייר אפיה. מרססים את הנייר בשמן.
יוצרים מהעיסה כעשר קציצות: נעזרים בידיים רטובות ובכף, ומסדרים אותן בתבנית. מקשטים כל קציצה בפרוסת גזר, מרססים בשמן ואופים כעשרים דקות, עד שהקציצות הזהיבו רק מעט, וכבר אינן רכות למגע.
לפני האפייה
מגישים עם חזרת חריפה. טעים חם מהתנור או קר מהמקרר. בתיאבון!
הערות
1. החומץ מנטרל את ריחות הבישול של הכרובית.
2. מומלץ לטחון את תפוחי האדמה במעבד, ולא למעוך בממעך כנהוג, כדי לקבל מחית חלקה מאד ודביקה מאד, שתעזור לאחד את העיסה.
שלום תמר
השבמחקהקציצות טעימות אבל באפיה השתטחו ונדבקו זו לזו. גם המרקם הפנימי נשאר דביק...
איפה טעיתי?
שלום אנונימי,
השבמחקהמרקם אמור להיות רך, לא דביק - יכול להיות שלא שמת מספיק קמח שקדים?
הן באמת שטוחות למדי, אם תכינ/י שוב צריך פשוט לרווח בתבנית.
גפילטא פיש (דג ממולא בתרגום) - זה לא! וככל הנראה מעוודך לא אכלת גפילטא פיש אמיתי, שהוא טעים מאין כמותו.
השבמחקטבעונים לא אוכלים בעלי חיים, ולא משנה כמה הם טעימים. ממליצה גם לך לנסות לתרגל חמלה ולא רק את בלוטות הטעם.
מחקטבעונים לא אוכלים בעלי חיים, ולא משנה כמה הם טעימים. ממליצה גם לך לנסות לתרגל חמלה ולא רק את בלוטות הטעם.
מחקהם דיי מגעילים בתוך הפה לא טעימים אבל חמודים כשהם חיים ;-)
השבמחקחג שמח
השבמחקבמה אפשר להמיר את קמח השקדים?
אפשר להחליף באגוזים טחונים דק.
מחקאם אין... אז אולי קמח מצה אבל אז יהיה לזה קצת טעם של קניידלך
את כנראה באמת לא אכלת בחיים דגים ממולאים... תמהה למה ניסית ליצור קציצות בהירות וקראת לזה גפילטע... נסי אולי להוסיף לזה אצות טחונות, יתכן ויתן לזה בת לוויה של טעם דגיגי...
השבמחקאבל ממש התאמצתי ש*לא* יהיה לזה טעם של גפילטע! רק צורה :-)
מחקוטעם של אצות אני ממש לא אוהבת... אבל אולי לאחרים הרעיון הזה יתאים, תודה!
אני היכנתי ליל סדק טבעוני לחלוטין. ואנו היינו אוכלים קרנבונים ואני לא מצטערת על השינוי המופלא למרות שאני צריכה לעבוד קשה יותר אבל רק במחשבה. כדי להכין מרשמים אבל הכל טעים בריא נקי זול הרבה יותר. והגפילטפיש הטבעוני נחל הצלחה רבה.
מחקשלוש שנים באיחור אבל אני בחג מכינה לכל קשט האכלנים ולטבעוני שלי תמיד מכינה מגוון- זה נראה פתרון נהדר. כך אני מכינה מרק וקניידלך וגפילטא פיש וכבד קצוץ.....גם טבעוני וגם לא. אעדכן איך יצא אם זה עדיין רלוונטי.
השבמחק