יום שלישי, 23 בפברואר 2016

אל תשליכו את העלים! (פוסט מיסיונרי עם מתכונים)


לקח לי הרבה זמן להחליט להצטרף למנויים על הארגז האורגני של משק חביביאן. מצא חן בעיני הרעיון של תוצרת מקומית, טרייה, היישר מהשדה, לפי עונות השנה, ובכל זאת חששתי שזה מעמיס עלי איפיון בועתי-סטיריאוטיפי ולא הייתי בטוחה ש"מתאים לי".   נזכרתי באבי ובשורשים האנרכיסטיים שלו: סבתו התרועעה עם קרופוטקין ועם סרגיי סטפניאק, ידידתה אמה גולדמן אספה עבורו בולים, והיו לו סיפורים משעשעים עליהם ועל חבורת האנרכיסטים בלונדון של תחילת המאה ה-20. השורשים האלה התבטאו באופן לא צפוי פה ושם. למשל, במשך שנים הוא סירב לקנות ספה "כי זה בורגני מדי". כשנכנע ללחץ והוא ואמי קנו בסופו של דבר ספה יפה, הוא נהנה, התפעל עד כמה היא נוחה,  ואולי קצת התחרט על שנות ההמתנה. קיצורו של סיפור אורגני: הצטרפתי למשק חביביאן (מתאים לי ובניו!) ויום המשלוח הוא יום של שמחה וששון בביתי! בארגז השבועי יש שפע של ירקות עונתיים שנקטפו ביום המשלוח. הייתי סקפטית, אבל אין לי ספק: בהחלט מרגישים הבדל בטעם! ויותר מכול אני נהנית, ומרגישה שהפכתי קצת מיסיונרית בנושא, מהשימוש בירק כולו. אף עלה אינו נזרק, כל גבעול מוצא את דרכו למרק או לתבשיל או לממרח טעים. 


למה הכוונה? למשל, כמה דוגמאות:
  • את עלי השומר (לא הגבעולים, אותם קצצתי לסלט) טחנתי לפסטו מרענן ומיוחד. אני מורחת אותו על לחם או מוסיפה כף לרוטב הסלט.
  • צ'ימיצ'ורי מעלי הגזר, שכבר הבאתי הנה.
  •  צרור הסלק מגיע עם גבעולים ועלים יפהפיים: מהסלק הכנתי סלט, מהגבעולים תבשיל חמצמץ, ומהעלים, יחד עם עלי הגזר, הכנתי פשטידה מעולה. כלומר, מצרור סלק אחד קיבלתי שלוש מנות שונות וטעימות!
  • את עלי הכרובית הפרדתי וצליתי בתנור עם שמן זית, מלח ומעט מרווה קצוצה. עוד תוספת נהדרת לסלט.
  • מעלי הסלרי הכנתי קציצות לימוניות נהדרות.
אבל השמחה הגדולה ביותר היתה כשהגיעו בארגז כמה גבעולים לא מוכרים. המכתב השבועי הנלווה למשלוח הסביר שאלו עלים מהמטבח האתיופי ושמם גומן. יצאתי לחפש אותם בגוגל. מצאתי לא מעט מתכונים, וגם מאמר מרתק של הגננת דליה יזרעאלי מגן "ניר" בעפולה, על גינה לימודית קהילתית שהקימה ועל גידול צמחים שמוצאם מאתיופיה. אם אין לכם גומן, אפשר פשוט לגוון בעלים, כל עלה, כולל העלים שחובקים את תפרחת הכרובית!

נזיד עלים ותפ״א אתיופי

רכיבים
חצי קילו עלים (סלק, גומן, קולרבי, תרד)
1 גבעול שום ירוק או שן שום כתושה
1 כף שמן
1 כף ג'ינג'ר טחון
3-2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות
1 כוס מים
תערובת תבלינים: 
2 כפיות זרעי כמון
¼ כפית זרעי כוסברה 
¼ כפית שבבי צילי
3 פולי הל, הזרעים ללא הקליפה
¼ כפית פלפל שחור
3 גרגרי פלפל אנגלי
 כפית ציפורן טחונה
הכנה
טוחנים את התבלינים במטחנת תבלינים או במכתש ועלי.
בסיר לחץ, מטגנים תפוחי אדמה עם שום ותבלינים למשך דקה. מוסיפים מים ומבשלים שבע דקות בלחץ.
פותחים את המכסה, מוסיפים ירק קצוץ. סוגרים, מבשלים שוב, שלוש דקות בלחץ. מגישים עם פסטה, אורז או כוסמין.



קציצות עלי סלרי לימוניות


רכיבים
200 גרם עלי סלרי (בערך ארבע כוסות)
⅔ כוס עדשים אדומות
1 כפית עלי תימין טריים
2 כפיות מלח
2 כפות שמן זית
2 כפות לימון קצוץ, בלי הקליפה
1 כף מיץ לימון
1 כפית שום טחון
7 כפות סולת
3 כפות שומשום
לאפיה: כף שמן חמניות לשימון התבנית + מיץ לימון להתזה בסוף האפייה (3-2 כפות)

הכנה
שוטפים את העדשים ומשרים אותן בשלוש כוסות מים לארבע שעות לפחות. שוטפים ומסננים.
שוטפים היטב את עלי הסלרי והתימין. מעבדים במעבד מזון או בבלנדר יחד עם העדשים. מוסיפים מלח, שמן זית, לימון, מיץ לימון ושום. מעבירים לקערה, מוסיפים סולת ושומשום ומערבבים היטב. משהים חצי שעה לפחות, כדי שהסולת תספח את הנוזלים.
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס), מרפדים תבנית בנייר אפייה ומושחים עליה את שמן החמניות. מחלקים את העיסה ל-12-10 חלקים שווים ויוצרים מהם קציצות עגולות. מניחים על הנייר המשומן. אופים כעשרים דקות או עד שהקציצות מזהיבות מעט. מתיזים על הקציצות את מיץ הלימון, אופים עוד דקה, ומוציאים.


פסטו מעלי שומר
משתמשים בעלים בלבד, לא בגבעולים

רכיבים והכנה
טוחנים במעבד מזון או בלנדר:
100 גרם עלי שומר, בלי הגבעולים (בערך שתי כוסות לא דחוסות)
4 כפות פיסטוק שלם, לא קלוי
3 כפות שקדים פרוסים
1 כף מיץ לימון
כפית מלח
6-3 כפות שמן זית: מזלפים תוך כדי טחינה ומפסיקים כשמגיעים למרקם סמיך.


"הִנֵּה נָתַתִּי לָכֶם אֶת-כָּל-עֵשֶׂב זֹרֵעַ זֶרַע אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי כָל-הָאָרֶץ, וְאֶת-כָּל-הָעֵץ אֲשֶׁר-בּוֹ פְרִי-עֵץ, זֹרֵעַ זָרַע:  לָכֶם יִהְיֶה, לְאָכְלָה"

בתיאבון!


13 תגובות:

  1. מקסים
    השתכנעתי
    ומתכונים ממש ראויים

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה מיכל! אני שמחה שהמיסיונריות אפקטיבית :)

      מחק
  2. גם אני מקבלת מהם ירקות :)
    במה אפשר להחליף את הסולת בקציצות סלרי?

    השבמחק
  3. גם אני מקבלת מהם ירקות :)
    במה אפשר להחליף את הסולת בקציצות סלרי?

    השבמחק
  4. אפשר להחליף בקמח, או בקוואקר טחון ואפילו בפירורי לחם: אבל הכמויות ישתנו מן הסתם, אז תתחילי עם חמש כפות, תחכי חצי שעה ותבדקי איך העיסה מתנהגת. בתיאבון!

    השבמחק
  5. גם אני מקבלת מהם ירקות ומשתמשת בכל העלים! זה עושה שמח :)

    השבמחק
  6. תודה , הולכת לממש את הפסטו עכשיו 😊

    השבמחק
    תשובות
    1. יצא מעולה, בהתחשב שאני לא ממש מתחברת לשמיר. תודה 👍

      מחק
  7. איזה כיף לשמוע, בתיאבון!

    השבמחק
  8. הכנתי היום את קציצות עלי הסלרי, אבל לא היו לי עדשים אדומות, אז הגדלתי קצת את כמות הסולת (10 כות) וגם הוספתי בצל קצוץ לשלב הטחינה הראשוני. יצאו נפלאות, ונטרפו!

    השבמחק