יום שני, 27 באוקטובר 2014

עוגות שמרים וגם ארנגלושקה טבעונית

מכל העוגות היפות והטעימות והמרשימות והמופלאות, לטעמי הנהדרת היא עוגת השמרים הצנועה והחסכונית. מכינים אותה מבצק פשוט, מרדדים וממלאים בקקאו, בקינמון, בתפוחי עץ, בפרג או בכל מלית שאוהבים. הריח שעולה בבית כשעוגת שמרים נאפית בתנור מעורר אצל אנשים רבים תחושה נוסטלגית של בית וילדות... אמא שלי נהגה לאפות עוגות שמרים פשוטות וטעימות בתנור לביא שעמד על הכיריים: אחת עם קקאו, ואחת עם קינמון. מניסיון, וניסיתי לא מעט גרסאות מפונפנות, הבצק המוצלח ביותר הוא גרסה מתוקה לבצק חלה.  מחצי קילו קמח מתקבלות שלוש או ארבע עוגות יפות. אפשר לעטוף היטב בניילון נצמד + שקית ניילון, להקפיא ולהפשיר לאט.





כשאני מכינה בצק שמרים, אני מכינה לפחות שני סוגים שונים של מלית, אם לא שלושה או ארבעה: למען הגיוון וכדי לקלוע לטעמם של כל בני המשפחה.

לבצק
500 גרם קמח לבן
1 כף שמרים יבשים (או חצי קובייה טריים)
1/4 כפית מלח
1/4 כפית אבקת אפייה (כן! לא לוותר)
5 כפות סוכר
1/4 1 כוס מים או משקה שקדים
4 כפות שמן חמניות/קנולה

הכנה
מערבלים במיקסר קמח מנופה, אבקת אפייה, סוכר, מלח ושמרים. מוסיפים בהדרגה מחצית מכמות המים/נוזל ואת כל השמן. מערבלים, ומוסיפים בהדרגה את שאר הנוזל תוך כדי ערבול. לא תמיד צריכים את רבע הכוס האחרונה של הנוזל - כשמגיעים למרקם אחיד  וחלק מפסיקים להוסיף נוזל וממשיכים ללוש, עשר דקות.
מכסים את הבצק בקערה ומתפיחים עד להכפלה, כשעה-שעה וחצי (לפי מזג האוויר).

בינתיים מכינים את המליות השונות.
מחלקים את הבצק שתפח לשלושה חלקים שווים. מרדדים חלק אחד, ממלאים, חותכים לפי הצורה המבוקשת. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת ומתפיחים עוד כחצי שעה. ממשיכים עם שאר הבצק. לפני האפייה, מושחים את תערובת הסוכר בעזרת מברשת על פני העוגה. אופים בחום בינוני-נמוך (170 מעלות צלסיוס), כחצי שעה, תלוי בגודל העוגה. אם העוגה משחימה מהר מדי, מכסים ביריעת אלומיניום, מנמיכים את החום ב-10 מעלות וממשיכים לאפות.

להברשת העוגות לפני האפייה
אפשר להשתמש רק בתערובת סוכר+מים, אבל נוזל הפשתן והשמן מוסיפים ברק למאפה.
3 כפות אבקת סוכר
3 כפות מים רותחים
2 כפות זרעי פשתן מושרות בחצי כוס מים
חצי כפית שמן קנולה/חמניות

הכנה: משרים את זרעי הפשתן במים לחצי שעה או יותר. מערבבים היטב. מתקבל נוזל צמיגי. לוקחים ממנו שתי כפות בלבד וזורקים את השאר. מערבבים אבקת סוכר עם מים רותחים, מוסיפים שמן ושתי כפות מי-פשתן. טורפים היטב. מושחים על העוגה.

מליות
כל מלית כאן מספיקה לשליש מהבצק. אפשר כמובן לשלש כל כמות ולהשתמש רק בה. מלית תפוחי העץ דורשת יותר התעסקות, ולכן כדאי להתחיל בה, לגלגל, לשמור את הגליל במקפיא עד החיתוך, ולהכין בינתיים את המליות והעוגות האחרות.

מלית תפוחי עץ

3 תפוחי עץ חמוצים, קלופים
4 כפות סוכר חום
1/2 כפית קינמון
1/8 כפית ציפורן
קליפה מגוררת מלימון אחד
2 כפות מיץ לימון טרי 
2 כפות רסק תפוחי עץ לא ממותק

הכנה: קוצצים את התפוחים לקוביות קטנות. מערבבים בקערה עם שאר הרכיבים. משהים חצי שעה. מסננים/סוחטים. 
מרדדים את הבצק למלבן דק, מורחים שכבה דקה של רסק תפוחי עץ. מפזרים מחצית מהמלית על הצלע הארוכה של המלבן ומגלגלים עד לכיסוי המלית. מפזרים את שאר המלית בצמוד לחלק המגולגל, ומגלגלים לגליל אחד. עוטפים בנייר אפייה ושומרים כרבע שעה במקפיא כדי להקל על החיתוך.
מכינים תבנית משומנת בגודל המבוקש (עגולה או מרובעת). חותכים את הגליל למקטעים שווים במרווחים של 3 ס"מ. חותכים כל מקטע לחצי באמצע, ומסדרים את החלקים בתבנית. אל דאגה אם החתיכות מתפרקות והמלית נוזלת! באפייה הכול מסתדר.
מתפיחים, מושחים, ואופים.


  








מלית שוקולד 
2-3 כפות ממרח לוטוס
1 כף קקאו
3 כפות סוכר
40 גרם שוקולד מריר קצוץ
מלית קינמון
2-3 כפות ממרח לוטוס
1 כף קינמון
3 כפות סוכר חום

הכנה: מרדדים את הבצק למלבן דק, בגודל של כ-40 על 35 ס"מ. מורחים את ממרח הלוטוס בשכבה דקה. מערבבים סוכר וקקאו או סוכר וקינמון, ומפזרים באחידות על הממרח. למלית קקאו: מפזרים מעל את השוקולד הקצוץ. מגלגלים לגליל. אם רוצים שושנים: חותכים את הגליל למקטעים שווים ומעמידים על הצד החתוך בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אם רוצים צמה או בורג: חותכים את הגליל לאורכו פעם או פעמיים וקולעים לצמה או לבורג. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים את העוגות ומתפיחים התפחה שנייה. מברישים, אופים בחום בינוני-נמוך. משך האפייה תלוי בגודל העוגות/שושנים.


ארנגלושקה קטנה
גרסה טבעונית לעוגה ההונגרית הידועה. אני שמעתי עליה לראשונה מיעל, שמכינה אותה מדי שנה בשמחת תורה. כאן מטבילים את כדורי הבצק בחמאת קקאו מומסת, שנותנת לעוגה ניחוח מעולה וטעם גן עדן... הכמות הזו תספיק לרבע מכמות הבצק שתפח ולתבנית קטנה בקוטר 15 ס"מ. אפשר להחליף את חמאת הקקאו במרגרינה/מחמאה מומסת או בשמן קוקוס.

4 כפות חמאת קקאו
חצי כוס אגוזים טחונים (לוז ומלך)
חצי כוס סוכר חום
2 כפות ריבת משמש





הכנה:  מכינים תבנית עגולה ומרפדים בנייר אפייה. ממיסים את חמאת הקקאו במיקרוגל או בבאן מרי, מערבבים סוכר ואגוזים טחונים. מרדדים את הבצק התפוח לעובי של כסנטימטר. בעזרת כוס קטנה קורצים עיגולים מהבצק. טובלים כל עיגול בחמאת קקאו מומסת, אחר כך בתערובת האגוזים והסוכר, ומניחים בתבנית. כשהתבנית מלאה בעיגולים, מניחים על על עיגול מעט ריבה, וממשיכים לכסות בעוד שכבה של עיגולים. מתפיחים שוב, ואופים בחום בינוני-נמוך. מגישים חם או פושר, והסועדים תולשים להם כדורי עוגה ריחניים להנאתם.

תגובה 1: