Scroll down for English
משנכנס אדר, מרבים בשמחה! אני ממש לא אוהבת את פורים, אבל מאד אוהבת אוזני המן ומשלוחי מנות. כשעברתי לטבעונות, ניסיתי לא מעט מתכונים לבצק, כולל מתכונים עם שמן בלבד, אבל לא אהבתי את התוצאה. המתכון הזה מטובען ממתכון ישן של אמא שלי. הוא מעודן, נימוח, פריך במידה, מבושם בווניל ובתפוז והעיקר: קיבל אישור משפחתי וסביבתי במחמאה "לא להאמין שזה טבעוני".
מלית פרג
חשוב להכין את המלית מראש ולהשתמש בה כשהיא קרה, כדי שלא תקרע את הבצק העדין. רכיבים
1 כוס חלב שקדים
3 כוסות פרג טחון טרי (בערך 250 גרם)
¾ כוס סוכר (150 גרם)
גרידה מתפוז אחד
הכנה
בסיר בעל תחתית כבדה מחממים את משקה האגוזים עם חמאת הקקאו עד שהיא נמסה. מוסיפים את הווניל וגרידת התפוז.
מוסיפים פרג וסוכר ומערבבים היטב. מבשלים על להבה קטנה כחמש דקות בבחישה מתמדת. מצננים היטב, לפחות שעתיים במקרר.
אפשר להכין עד שלושה ימים מראש, אפשר להקפיא.
תחליפים אפשריים
במקום משקה אגוזים/שקדים (אני קונה של אלפרו) אפשר להשתמש בנוזל קוקוס, בחלב סויה, או אפילו במים.
חמאת קקאו נמכרת בחנויות הבישול המתמחות, במטבעות. אפשר להחליף בשמן קוקוס או במרגרינה.
בצק פריך טבעוני
רכיבים
250 גרם קמח רגיל
40 גרם אבקת סוכר (בערך ⅓ כוס)
קמצוץ אבקת וניל
40 גרם חמאה טבעונית (להכנה קלה ראו כאן) או מרגרינה/מחמאה או שמן קוקוס מגורר (או שילוב שלהם)
1 כף גדושה רסק תפוחי עץ לא ממותק
הכנה
מנפים קמח, אבקת אפייה ואבקת סוכר, ומעבירים לקערת מעבד מזון עם להב מתכת. מוסיפים קליפת תפוז מגוררת, וניל וחמאה טבעונית (או השומן שבחרתם). מוסיפים שמן ומיץ תפוזים ובסוף את רסק התפוחים. מפעילים את הלהב עד לקבלת פירורים קטנים. מוציאים, מהדקים לבצק ומקררים לפחות עשרים דקות.
לפני רידוד הבצק מכינים על צלחת כדורונים קטנים של מלית פרג קרה מאד ומחממים תנור לחום בינוני (כ-180 מעלות צלסיוס).
מרדדים בכל פעם רבע מהבצק, ואת השאר שומרים במקרר. מרדדים את הבצק למלבן דק, מסמנים בכוס מקומחת עיגולים, מניחים על כל עיגול בצק כדור מלית ומקפלים למשולש. צובטים היטב את קצות הבצק כדי שלא ייפתח באפייה. לשיקולכם אם להשאיר פתח באוזן להצגת המלית, או לסגור "הרמטית". מעבירים את אוזני ההמן לתבנית, אוספים את הבצק שנשאר מהקריצה ומצמידים אותו לרבע הבצק הבא. לשים לישה אחת עדינה לאיחוד הבצקים, ומרדדים. ממשיכים לקרוץ, למלא ולקפל.
אני משתמשת בכוס שקוטרה 5.5 ס"מ.
אופים כרבע שעה, תלוי בגודל האוזן. מצננים על רשת וכשמתקרר, מפדרים באבקת סוכר דרך מסננת.מנפים קמח, אבקת אפייה ואבקת סוכר, ומעבירים לקערת מעבד מזון עם להב מתכת. מוסיפים קליפת תפוז מגוררת, וניל וחמאה טבעונית (או השומן שבחרתם). מוסיפים שמן ומיץ תפוזים ובסוף את רסק התפוחים. מפעילים את הלהב עד לקבלת פירורים קטנים. מוציאים, מהדקים לבצק ומקררים לפחות עשרים דקות.
מדי שנה אני מחליטה להכין אוזני המן גדולות... וברגע האחרון חוזרת בי ומכינה אוזניים קטנטנות.
פעם בשנה, עובדים קצת יותר*
לפני רידוד הבצק מכינים על צלחת כדורונים קטנים של מלית פרג קרה מאד ומחממים תנור לחום בינוני (כ-180 מעלות צלסיוס).
מרדדים בכל פעם רבע מהבצק, ואת השאר שומרים במקרר. מרדדים את הבצק למלבן דק, מסמנים בכוס מקומחת עיגולים, מניחים על כל עיגול בצק כדור מלית ומקפלים למשולש. צובטים היטב את קצות הבצק כדי שלא ייפתח באפייה. לשיקולכם אם להשאיר פתח באוזן להצגת המלית, או לסגור "הרמטית". מעבירים את אוזני ההמן לתבנית, אוספים את הבצק שנשאר מהקריצה ומצמידים אותו לרבע הבצק הבא. לשים לישה אחת עדינה לאיחוד הבצקים, ומרדדים. ממשיכים לקרוץ, למלא ולקפל.
אני משתמשת בכוס שקוטרה 5.5 ס"מ.
תוספת: אפשר להוסיף למלית המבושלת שוקולד צ'יפס קטנטנים או צימוקים או חמוציות. אזהרה: לא כולם אוהבים תוספות!
גיוון: אצלנו במשפחה אוהבים רק מלית פרג, אבל מובן שאפשר להשתמש בכל מלית אחרת: ריבה וחלווה, ממרח תמרים עם הל טחון ואגוזים, שוקולד.
* כפי שנאמר בדרויאנוב:
אמרו לה לאשה "למדנית":
כל יום את אומרת בברכת-השחר: "תורה ציווה לנו משה מורשה", ואין את משמיעה לאוזנייך מה שפיך דובר. כלום רשע, חלילה, היה משה?
השיבה "הלמדנית":
פשיטא, רשע היה. קל וחומר מהמן: מה המן, שלא הביא על הנשים צרות ויסורים אלא ליום אחד בשנה, רשע היה, – משה, שהביא על הנשים צרות ויסורים מפורים ועד אחרי פסח, לא כל-שכן שרשע היה...
(דרויאנוב, ספר הבדיחה והחידוד: עמי ארצות והדיוטות)
Vegan Hammantaschen
Poppy Seed Filling
Make the filling in advance—it should be cold when used. Use only freshly ground poppy seed and keep it in the freezer.
Ingredients
40 gr cocoa butter (¼ cup)
1 cup almond milk (or any nondairy drink)
3 cups freshly ground poppy seed (about 250 gr)
¼ tsp vanilla paste
Grated rind of one orange
Method
In a heavy-bottom pan, gently heat cocoa butter with almond milk, until cocoa butter melts. Add vanilla and orange zest, mix, add sugar and poppy seed. Stir constantly over a very low heat, about five minutes. The mixture will thicken. Refrigerate at least two hours. Make up to three days in advance, or freeze.
I use cocoa butter disks. Can be subbed with margarine or vegan butter
Pastry
This delicate pastry is excellent for mince pies, too
Ingredients
250 gr plain flour (about 1¾ cups)
½ tsp baking powder
40 gr icing sugar
Grated rind from 1 orange
Pinch vanilla powder
40 gr margarine or grated coconut oil or vegan butter
¼ cup sunflower oil (or any neutral-tasting oil)
¼ cup freshly squeezed orange jiuce
1 Tbs unsweetened apple puree
Method
Sift flour, baking powder and sugar, place in food processor with double blade, add orange zest, vanilla and margarine/vegan butter. Start processing, add oil, orange juice and apple puree—process very shortly, to a consistency of fine crumbs. Remove, pat together, refrigerate at least twenty minutes.
Before filling, make tiny balls from the filling and place on a plate (see pix above). Line baking tin with paper. Roll out dough thinly, using only a quarter at a time and keeping the rest in the fridge. Cut out circles, place a ball of filling and fold into a triangle, pinching the edges together. Place in oven preheated to 180 Centigrade, bake 15 minutes, cool, dust with icing sugar.
Filling options: date spread mixed with ground nuts.
תודה רבה! בעלי טבעוני טרי, אני עוד מחפשת את עצמי. אנסה את אלו- ניראים מעולה!
השבמחקבהצלחה ובתיאבון לשניכם!
השבמחקנראה מצוין, אהבתי שהמילוי מוצק, נראה לי שזה מקל על העבודה שלא ינזול החוצה. את חושבת שאפשר להכין את הבצק מקמח כוסמין ובמקום אבקת סוכר לשים סוכר קנים? תודה אפרת
השבמחקאפרת, בהחלט אפשר להשתמש בסוכר קנים, רק כדאי לטחון אותו כדי לשמור על עידון הבצק. אני משערת שגם אפשר להמיר בקמח כוסמין אבל אני לא יודעת איך זה ישפיע על מידות הנוזלים.
השבמחקתודה, כשתנוח עלי הרוח אז אנסה,
השבמחקהי תמר, איך אפשר ליצור איתך קשר?
השבמחקהלו רעות, בכתובת: another.tamar בג'ימייל
השבמחקהמון המון תודה, עשיתי עם קמח כוסמין מלא ויצא מעולה!
השבמחקאנונימי איזה יופי! טוב לדעת. חג שמח!
השבמחקהיי, במה אפשר להחליף את חמאת הקקאו? רק בשמן קוקוס?
השבמחקהי אסתר, אפשר להחליף בשמן קוקוס או במרגרינה/מחמאה. יתכן שגם בשמן אבל לא ניסיתי. בהצלחה!
השבמחקהיי תמר, אין לי מעבד מזון. אפשר ללוש את הבצק באופן ידני?
השבמחקשלום לבנה, אפשר בהחלט להכין בלי מעבד מזון, רק לשים לב: להשתמש בחומרים ממש קרים (כולל הקמח), ולהשתדל לעשות זאת כמה שיותר מהר, בלי ללוש יותר מדי. עוזר לגרר את השומן/מרגרינה. בהצלחה וחג שמח
השבמחקתגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
מחקהי תמר, היה טעים להפליא אך כל האוזניים נפתחו לי ....
השבמחקיש לך מושג למה?
הי בורמה, מצער לשמוע שנפתחו! מנסיוני, זה קרה לי כשלא רידדתי מספיק דק וכשלא הידקתי היטב-היטב את הקצוות. לפחות היה טעים ;)
השבמחקתגובה זו הוסרה על ידי מנהל המערכת.
השבמחקאיזה מתכון מעולה!! יש מצב שתדעי איך להכין גרסה טבעונית לעוגיות כאלה? https://sapirgamliel.com/product/%d7%9e%d7%a7%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%9d-10-%d7%99%d7%97/
השבמחק