יום שלישי, 30 בדצמבר 2014

כְּמוֹצָרֶלָּה—פטנט טבעוני גאוני, ומתכון לתפוחי אדמה מוקרמים

המתכון הזה לכְּמוֹצָרֶלָּה, כלומר תחליף לגבינה שנמתחת באפייה על פיצה ומעניקה קרמיות למאפים, מסתובב ברשת ובאתרים טבעוניים וזוכה להתלהבות ולשבחיםכולם מוצדקים בהחלט. הוא קל מאד להכנה, לא דורש יותר מדי רכיבים הזויים, ונשמר יפה במקפיא. אני לא מבינה למה חיכיתי כל כך הרבה זמן לנסות אותו, אבל מרגע שהכנתי את המעדן הזה, אין לי ספק שזו תחילתה של ידידות מופלאה, כמו שאמר ריקי בליין ללואי רנו בסוף הסרט "קזבלנקה".

למרבה המזל הכנתי מייד כמות כפולה. השתמשתי בה על פיצהכולל פיצות מהירות מחצאי פיתות, וערבבתי אותה עם שמנת סויה להכנת תפוחי אדמה מוקרמים, מעין גרסה טבעונית לרוקט קרומפלי ההונגרי. אם עוד לא ניסיתם אותה, רוצו להכין את הכמוצרלה כבר היום, או לכל הפחות מחר. לא תצטערו!
אני חושבת שמקור המתכון הוא כאן; תרגומו לעברית נמצא כאן; גלעד אילון ובניו הכינו סרטון מעולה שבו הם מראים כמה קל להכין פיצה וכמוצרלה בבית.


כְּמוֹצָרֶלָּה
 כדאי להשקיע בקמח טפיוקה: אני קניתי בניצת הדובדבן. אמנם לפי התגובות למתכון המקורי באנגלית, אפשר להשתמש גם בקורנפלור, אבל קמח הטפיוקה נותן לכמוצרלה את האלסטיות שלה.
רכיבים  
½ כוס קשיו טבעי, מושרה במים שעות אחדות ומסונן
2 כוסות מים חמים
2 כפות + 4 כפיות קמח טפיוקה
2 כפות שמן זית
2 שיני שום כתושות
 ½1 כפיות מלח
2 כפיות מיץ לימון
¼ כפית חרדל (לא חובה)

הכנה

מכניסים את כל הרכיבים לבלנדר או מעבד מזון. לא חייבים ויטמיקס! טוחנים היטב לתערובת חלקה. מעבירים לסיר בעל תחתית כבדה, ומביאים בעדינות לסף רתיחה, תוך כדי ערבוב בלתי-פוסק במטרף או במזלג. מקטינים את הלהבה, מבשלים עוד כחמש-שש דקות, עד שהתערובת סמיכה וצמיגית. לפיצה, פשוט מניחים כפיות מהתערובת על רוטב העגבניות
נשמר ימים אחדים במקרר. אפשר להקפיא.


המטרף המושלם  

מיני-פיתות חצויות, רוטב עגבניות, זיתים, ריחן וכמוצרלה
הישר מהתנור
~~~
מאפה תפוחי אדמה מוקרמים


רכיבים
4 תפוחי אדמה בינוניים
1 כוס כמוצרלה (כחצי מהכמות לעיל)
1 כפית אבקת חרדל (לא חובה)
1 מכל שמנת סויה אלפרו
מלח ופלפל גרוס
4-5 כפות גדושות פירורי לחם
שמן לשימון התבנית

הכנה
מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם כמעט לגמרי רכים (כעשר דקות במיקרוגל, או 7 דקות אידוי בסיר לחץ, או כל דרך שמתאימה לכם).
מקררים מעט, מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס), משמנים תבנית בגודל 30×20 סנטימטר או בעלת שטח זהה.
מקלפים את תפוחי האדמה, פורסים לפרוסות דקות ומסדרים בתבנית כמו רעפים. ממליחים ומפלפלים.
מערבבים את הכמוצרלה עם שמנת הסויה, ממליחים ומפלפלים, מוסיפים אבקת חרדל אם רוצים. יוצקים על תפוחי האדמה שבתבנית, מפזרים מעל את פירורי הלחם ואופים חצי שעה, עד שהשוליים משחימים (זה יהיה החלק הטעים ביותר).

מסדרים את תפוחי האדמה בתבנית
יוצקים את הרוטב ומפזרים פירורי לחם

אחרי האפייה

ובצלחת


בתיאבון!

22 תגובות:

  1. זאת גבינה נהדרת שגם אני מאד אוהבת, והיא גם נהדרת בלי השום ושמן הזית. בעיני אפילו טעימה יותר ככה.
    אנחנו מקפיאים את הכמוצרלה (אהבתי את השם) ורק אז מגרדים בעזרת פומפיה מעל הפיצה, או בעזרת קולפן ירקות, ואז יש פיזור אחיד יותר על הפיצה.
    ואת המתכון הזה של תפוחי האדמה אני חייבת לנסות (:

    השבמחק
  2. תודה נעמה! זה מוצלח גם עם קישואים - לא צריך לעשות להם כלום, כלומר לא לבשל מראש, ולא צריך "להטביע" אותם ברוטב כי הם בעצמם יגירו נוזלים. רק הוספתי קצת בזיליקום

    השבמחק
  3. אין לי קמח טפיוקה אבל יש לי פניני טפיוקה - אפשר להמיר?

    השבמחק
    תשובות
    1. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

      מחק
    2. אי אפשר להמיר: פניני הטפיוקה מיוצרות בבישול חלקי מקמח טפיוקה, לא יעבוד. בתגובות למתכון המקורי באנגלית כתוב שאפשר להחליף בקמח תפוחי אדמה

      מחק
    3. בעבר נתקתעי בלי קמח טפיוקה, לקחתי פניני טפיוקה וטחנתי במטחנת קפה/תבלינים לקמח.
      השתמשתי בפנינים הטחונות וזה נתן תוצאה אפילו יותר טובה מקמח. (יותר סמיך)

      מחק
  4. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  5. תודה רבה על תשובתך

    השבמחק
  6. קניתי קמח טפיוקה והכנתי את הכמוצרלה.
    יצא טעעעיייםםם!
    תודה

    השבמחק
  7. למי שעובדת עם מג'ימיקס, אני ממליצה קודם לעבד את כל המרכיבים של הכמוצרלה בלי המים ורק אז להוסיף את המים בשלבים. אם מכניסים הכל עם המים מלכתחילה העיבוד פחות חלק כי צריך כל הזמן לוודא שהמים לא "מתעופפים" גבוה מידי ויוצאים מקערת העיבוד.

    השבמחק
  8. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  9. השתמשתי בגבינה ללזניה ויצא מושלם. קניתי את בקשיו טחון (בידי המוכר בשוק הכרמל) ואז לא הייתי צריך להשרות.
    תודה רבה!

    השבמחק
  10. הכנתי את תפוחי האדמה המוקרמים ויצא קצת אנמי וחסר תיבול. לדעתי לאחר הערבוב של הגבינה והשמנת יש להוסיף תיבול.

    השבמחק
  11. היי, אפשר להחליף את הקשיו בשקדים?

    השבמחק
  12. הלו יסמין, לדעתי זה לא יעבוד כאן. אם את רוצה גבינה משקדים, יש ברשת הרבה מתכונים של ״פטה״ משקדים טחונים

    השבמחק
  13. הבנתי. מה נותן הקשיו במתכון הזה חוץ מטעם? יש משהו במרקם שבגלל זה רק קשיו יעבוד?

    השבמחק
    תשובות
    1. אמנם לא ניסיתי עם שקדים, אבל לדעתי זה משהו במרקם של הקשיו . יהיה מעניין לנסות, אולי עם ויטמיקס (שאין לי) כדי לראות איך שקדים מתנהגים.

      מחק
  14. הי
    מה החרדל נותן? לא ראיתי את זה בקישורים

    השבמחק
  15. מה עושים עם "הגבינה" שנשארה? ניתן להשאיר במקרר? ואם כן כמה זמן?

    השבמחק
  16. נשמע מעניין ואנסה בהזדמנות.
    רק הערה קטנה - היה נחמד אם במקום לכתוב "2 כפות + 4 כפיות קמח טפיוקה" פשוט לכתוב את המשקל של קמח הטפיוקה בגרמים. הרבה יותר הגיוני, נח ובלי מקום לטעויות...

    השבמחק
  17. הי תמר, בטעות החלפתי את הטפיוקה בקורנפלןר במקום קמח תפן"א... נורא?

    השבמחק