יום ראשון, 14 בדצמבר 2014

ימי החנוכה: סופגניות קטנטנות טבעוניות

"זה היה בחנוכה
הילדים שכבו לישון
הכתה היתה ריקה
רק הבהב עוד נר ראשון..."


אם גם אתם אוהבים סופגניות אבל פחות אוהבים את ריח הטיגון שמתלווה להדלקת הנרות, אני ממליצה בהתלהבות רבה על הסופגניות האלה ועל הפטנט להכנה מראש. זה עובד! מכינים את הסופגניות, מטגנים ומקפיאים. מאווררים היטב את הבית. ביום ההגשה, מעבירים את הסופגניות מהמקפיא למקרר להפשרה אטית של שעות אחדות. לפני ההגשה, מחממים עשר דקות בתנור בחום נמוך, או אפילו שניות אחדות במיקרוגל. 
אחרי החימום מפדרים באבקת סוכר ומגישים עם ריבה או ממרח לוטוס או גנאש. הסופגניות טריות וטעימות כאילו זה עתה טוגנו.

המתכון מספיק ל-22-20 סופגניות קטנטנות. ברור שאפשר להכפיל ולשלש אותו, אבל גם למארחים במתכונת מצומצמת כדאי להשקיע בסופגניות טעימות תוצרת בית. 

רכיבים
250 גרם קמח (בערך  ¾1 כוסות)
¼ קוביה שמרים טריים או כפית וחצי שמרים יבשים
 כפית אבקת אפייה
50 גרם סוכר (¼ כוס)
½ כוס משקה ("חלב") סויה
3 כפות שמן
1 כף ברנדי
1 כף רסק תפוחי עץ ללא סוכר
¼ כפית תמצית וניל
½ כפית גרידת תפוז (שני סיבובים על הפומפיה)

שמן לטיגון עמוק (כליטר שמן)
חתיכת גזר 
הרבה מגבות נייר לספיגת השמן

ריבה ואבקת סוכר להגשה

הכנה
מנפים את הקמח ואבקת האפייה לקערת המיקסר. מוסיפים שמרים וסוכר ומתחילים לערבב. מוסיפים שמן, ברנדי, וניל, רסק תפוחי עץ וגרידת תפוז. מוסיפים בהדרגה את משקה הסויה, ומערבבים עד שמתקבל בצק נעים ורך. לשים עשר דקות, מכסים במגבת ובשקית ניילון ומניחים להתפחה: שעה וחצי בטמפרטורת החדר או לילה במקרר.
אחרי ההתפחה, מרדדים את הבצק למלבן של 20×25 ס"מ ובעובי של סנטימטר, וקורצים עיגולים קטנים בקוטר של 5 סנטימטר.
מניחים את העיגולים על נייר אפייה, מכסים במגבת נקייה ומתפיחים שוב, כ-40 דקות.

מטגנים: מחממים שמן במחבת עמוקה או בסיר. כשהשמן חם,מוסיפים את הגזר, מכניסים 5-4 סופגניות, מכסים, מטגנים כארבעים שניות, מורידים מכסה והופכים את הסופגניות לטיגון הצד השני בלי מכסה. אני לא בטוחה מה מקור המנהג להוסיף חתיכת גזר לשמן, ומה הטובה הגדולה שההוספה מביאה, אני עושה זאת מתוך הרגל. 
חשוב להקפיד שהשמן לא חם מדי, כדי שהבצק יתבשל לעומק. כדאי לנסות לחתוך סופגניה ראשונה לבדיקה. כל "נגלה" של טיגון אורכת פחות מדקותיים, אל תעזבו את הכיריים. כשהסופגניות מוכנות, מוציאים בעזרת כף מחוררת ומניחים על מצע עבה של מגבות נייר.

אפשר להגיש מייד, עם ריבה ואבקת סוכר, ואפשר להקפיא. אם מקפיאים, לא מוסיפים אבקת סוכר או ריבה אלא רק אחרי ההפשרה.

הערה חשובה על ביטחון ועל איכות הסביבה: בסוף הטיגון, חשוב להרחיק את המחבת עם השמן הלוהט מהישג יד! שימו אותה כשהידית מופנית אל הקיר במקום שבו השמן יתקרר בנחת בלי שייתקלו בו. אל תזרקו שמן לכיור או לאסלה. שפכו את השמן הקר לבקבוק (כדאי להיעזר במשפך) וזרקו את הבקבוק הסגור לפח.


קורצים עיגולים
מתפיחים
מטגנים בקבוצות, כדי לא לקרר את השמן
מספיגים את השמן העודף
מקפיאים בשקית זיפלוק
  מפשירים, מחממים, בוזקים סוכר



בתיאבון! חג שמח!



 "הן כלבלב קטן אני / ולא מלך יווני!"
(הדוגמן: דובי)

2 תגובות: