כששאלה אמי לא מזמן שניים מנכדיה הבוגרים למי יצביעו בבחירות הקרובות, השתררה שתיקה לרגע, ואז צחק אביהם והודיע לה שעברה את "מבחן הישראליות": שאלה כזו רק ישראלים מרשים לעצמם לשאול!
אז... כדי לא לשאול, אציין כאן תאריך אחר, שכלל אינו קשור לבחירות. ה-17 במרס הוא יום חגו של הפטרון של אירלנד, פטריק הקדוש, ולכן הכנתי לחם סודה אירי. טעמתי אותו בפעם הראשונה לפני כ-25 שנה בבית קפה נחמד בגולווי, אירלנד. התלהבתי מאד, ושמחתי לקבל מחברתי קתרין, ילידת אירלנד, את המתכון. עכשיו טבענתי אותו בהצלחה.
הלחם הוא מהלחמים ה"ספונטניים" שפשוט מערבבים ואופים. אדרבא, כל המתכונים ללחם הזה מַתְּרים שיש למָעֵט בלישה. המרקם שלו דחוס בצורה נעימה, טעמו אגוזי מעט וכל פרוסה משביעה מאד. אפשר להחליף חלק מהקמח הלבן בקמח מלא או כוסמין. הוא במיטבו ביום ההכנה, ולמחרת נהדר כטוסט.
רכיבים
2 כוסות משקה סויה לא ממותק
2 כפיות מיץ לימון
4 כוסות קמח לבן או תערובת קמחים
1 כפית מלח
1 כפית סודה לשתייה
הכנה
מחממים תנור לחום בינוני, מרפדים תבנית בנייר אפייה.
מוסיפים את מיץ הלימון למשקה הסויה וממתינים 10 דקות. עושים זאת כדי לדמות את המשקה לחלב החמוץ (או רוויון) שבמתכון המקורי. מנפים את הקמח לקערה, מוסיפים מלח וסודה לשתייה. יוצקים את המשקה החמוץ לקערה ומערבבים מהר, רק עד שנוצר בצק.
יוצרים כדור, מניחים אותו בתבנית ומסמנים X בסכין מקומחת.
אופים 40 דקות. מכסים במגבת נקייה ומחכים לפחות שעה לפני שפורסים.
"כל אחד בוחר בשביל עצמו"
סרגי ניקיטין שר את שירו של יורי לויטנסקי
אז... כדי לא לשאול, אציין כאן תאריך אחר, שכלל אינו קשור לבחירות. ה-17 במרס הוא יום חגו של הפטרון של אירלנד, פטריק הקדוש, ולכן הכנתי לחם סודה אירי. טעמתי אותו בפעם הראשונה לפני כ-25 שנה בבית קפה נחמד בגולווי, אירלנד. התלהבתי מאד, ושמחתי לקבל מחברתי קתרין, ילידת אירלנד, את המתכון. עכשיו טבענתי אותו בהצלחה.
הלחם הוא מהלחמים ה"ספונטניים" שפשוט מערבבים ואופים. אדרבא, כל המתכונים ללחם הזה מַתְּרים שיש למָעֵט בלישה. המרקם שלו דחוס בצורה נעימה, טעמו אגוזי מעט וכל פרוסה משביעה מאד. אפשר להחליף חלק מהקמח הלבן בקמח מלא או כוסמין. הוא במיטבו ביום ההכנה, ולמחרת נהדר כטוסט.
לפני האפייה, חורצים בכיכר סימן X
רכיבים
2 כוסות משקה סויה לא ממותק
2 כפיות מיץ לימון
4 כוסות קמח לבן או תערובת קמחים
1 כפית מלח
1 כפית סודה לשתייה
הכנה
מחממים תנור לחום בינוני, מרפדים תבנית בנייר אפייה.
מוסיפים את מיץ הלימון למשקה הסויה וממתינים 10 דקות. עושים זאת כדי לדמות את המשקה לחלב החמוץ (או רוויון) שבמתכון המקורי. מנפים את הקמח לקערה, מוסיפים מלח וסודה לשתייה. יוצקים את המשקה החמוץ לקערה ומערבבים מהר, רק עד שנוצר בצק.
יוצרים כדור, מניחים אותו בתבנית ומסמנים X בסכין מקומחת.
אופים 40 דקות. מכסים במגבת נקייה ומחכים לפחות שעה לפני שפורסים.
האם ידעתם שאת דיאגרמת הפאי המציא מהנדס סקוטי בשם ויליאם פלייפר (William Playfair) במאה ה-19?
היי, כשאת כותבת בהכנה אבקת אפייה את מתכוונת לסודה שברשימת המרכיבים, או שצריך גם אבקת אפייה?
השבמחקטעות שלי, כבר מתקנת: הכוונה סודה לשתייה!
מחקהיי תמר נראה מעניין ובהחלט הייתי שמחה לנסות רק תהיתי האם אפשר לוותר לגמרי על הקמח הלבן ולשים במקום שתי כוסות קמח כוסמין ושתי כוסות קמח מלא או שיש חשיבות לקצת קמח לבן בשביל הטעם המסורתי?
השבמחקאת בהחלט יכולה להחליף בקמח מלא ובכוסמין, יכול להיות שתצטרכי להוסיף עוד מעט נוזלים. יהיה טעים בכל מקרה!
מחק