יום רביעי, 12 בפברואר 2014

ספרי בישול טבעוניים: שני מתכונים

אחרי שנים שבהן לא קניתי ספרי בישול, התחדשתי לאחרונה בשני ספרי בישול טבעוניים שמשמחים אותי מאד. אמנם, יש ברשת שפע של בלוגים ופורומים וקבוצות שמשמשים מקור מדהים למתכונים ורעיונות טבעוניים, אבל נחמד להחזיק ספרי בישול בבית, וכשמדובר בספר בישול טבעוני  –  נחמד פי שתיים וגם משמח. 

האחד, חמש עונות במטבח: בישול טבעוני ברוח הזֵן מאת אביטל סבג, בהוצאת גפן, הוא סנונית ראשונה ומרשימה לספרי בישול טבעוניים שיצאו לאור בארץ בשבועות האחרונים. קיבלתי אותו בערב בלוגריות שנערך במטבח של המחברת לכבוד ההשקה, ושבו הוגשו לנו מנות נהדרות ממתכוני הספר. סבג עצמה טבעונית, נטורופטית ומעבירה סדנאות רבות: ראו את האתר שלה.
הספר מחולק לעונות ברוח הזן: סתיו, חורף, אביב, קיץ והעונה החמישית: קיץ מאוחר, והמתכונים משלבים מוצרים זמינים בהכנה מוקפדת ובהגשה יצירתית (למשל רולים סלק וזוקיני) ומלווים בשפע של תמונות. את הגלידוניות הנימוחות, מאגוזים עם קרם קוקוס וקקאו, אני מתכננת להגיש כקינוח בליל הסדר הקרב ובא ומקווה להעלות כאן את המתכון בקרוב.

תוך כדי הטעימות, סימנתי לעצמי לא מעט מתכונים להכין שוב ומתכונים לנסות, ובינתיים הכנתי בהתלהבות גדולה ממרח פסטו הודי: נכון, יש הרבה מתכונים לפסטו, אבל אני מאד מאד ממליצה לנסות את המתכון הזה: הוא שונה כי אין בו אגוזים, והוא מרענן בזכות הנענע והכוסברה. הוספתי כף ממנו לטחינה ופשוט עפתי! הוא טעים גם עם אבוקדו, על לחם עם ירקות קלויים, וכתוספת מרעננת למרק עדשים. 


ממרח פסטו הודי מתוך הספר "חמש עונות במטבח"



רכיבים

1 צרור ריחן (בזיליקום)
1 צרור כוסברה
½ כוס עלי נענע
8 שיני שום, קלופות
1 כוס שמן זית
1 כפית מלח גס אטלנטי 
1-2 פלפל צ'ילי טרי או יבש (אני השתמשתי ברבע פלפל חריף ירוק)
1 כפית מיץ לימון (אני השתמשתי בשליש כוס)

הכנה

מפרידים את העלים מהגבעולים ונפטרים מהגבעולים. שוטפים היטב את כל הירק ומייבשים. טוחנים במעבד מזון את כל הרכיבים. טועמים ומתקנים תיבול. 
אם לא משתמשים בכל הכמות מיד, כדאי להקפיא במנות קטנות.


~ ~ ~

הספר האחר הוא Appetite for Reduction  מאת אייסה צ'אנדרה מוסקוביץ, אשה רבת-פעלים טבעונית, שמפעילה את האתר  Post Punk Kitchen, שבו יש מתכונים ופורומים וקישורים רבים.  אפשר היה ללכת לאיבוד שם מרוב מתכונים ורעיונות אילולא האינדקס המושקע ומנוע החיפוש הנהדר! מוסקוביץ פרסמה ספרי בישול טבעוניים אחדים שהתלבטתי ביניהם: הספר הזה מתמקד במתכונים דלי שומן ודלי קלוריות מכל העולם, מסודרים לפי נושאים (מרקים, סלטים, ממולאים, קדרות), עם אייקונים לציון דיאטות מיוחדות (ללא גלוטן, ללא סויה). שני המתכונים שניסיתי היו מעולים, אם כי מעט מתוקים לטעמי, וגם בספר הזה סימנתי לי מתכונים שאתנסה בהם בעתיד הקרוב.



לחם תירס טבעוני
ע"פ הספר  Appetite for Reduction



שיניתי מעט את הרכיבים כדי להתאים לטעמי


רכיבים

1 כוס חלב שקדים או אורז לא ממותק או חלב סויה
1 כפית חומץ תפוחי עץ
1 כוס קמח תירס
1 כוס קמח חיטה מלא
1 כפית אבקת אפייה
½ 1 כפיות מלח
2 כפות שמן קנולה
1 כוס גרגרי תירס טריים או מופשרים מהקפאה
½ כוס בצל ירוק קצוץ דק

הכנה

מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס) ומשמנים קלות תבנית מרובעת 20×20 ס"מ.
מוזגים את החומץ לכוס החלב ומשהים חמש דקות להחמצת החלב. מנפים לקערה בינונית את הקמחים, מוסיפים אבקת אפייה ומלח. יוצקים את השמן והחלב לתערובת ומערבבים. מוסיפים גרגרי תירס ובצל, מערבבים ומעבירים לתבנית.
אופים כ-25 דקות או עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש.
מצננים, פורסים ומגישים. ניתן להקפיא.


אני הגשתי את הלחם עם גרסה טבעונית לתבשיל מוֹלֶה מקסיקני, אף הוא מהספר, וגם עם טחינה ופסטו בניחוח הודי מהמתכון לעיל: לגמרי טעם של עוד!






14 תגובות:

  1. WOW תמר את ממש עושה חשק לטעום את כל הדברים הטעימים האלה. סיקרנת אותי עם התחינה פסטו כוסברה נענע, גם אני רוצה לעוף!

    השבמחק
  2. היי תמר
    גיליתי את הבלוג שלך דרךהפורום הכשר בתפוז.
    מקסים לגלות מתכונים נפלאים טבעוניים.
    את הקוקלות לחמין כבר ניסיתי ואהבו אצלי מאוד, מתכוונת לנסות עוד מתכונים
    המון תודה!
    אורלי

    השבמחק
  3. היי! הלחם יצא לי דחוס, כנראה לא תפח בכלל.. למה זה קרה לי?

    השבמחק
  4. הי אנונימי, מצער לשמוע. הלחם הזה אכן קצת דחוס ופירורי, כי אין בו שמרים, אבל הוא כן תופח קצת. האם שינית משהו בהוראות או ברכיבים?

    השבמחק
  5. תודה על התגובה הזריזה, לא שיניתי. אפילו קניתי כוסות מדידה וחומץ תפו״ע. :)
    הקמח תירס הוא פירורי אז בטח בגלל זה, פשוט קיוויתי שהאבקת אפייה תעורר שם משהו והוא כמעט נשאר בצורה שהכנסתי אותו. אנסה שוב בהזדמנות..

    השבמחק
  6. היי
    תודה על המתכון .
    עשיתי את הלחם עכשיו עם שינויים קלים . לא היה לי חלב צמחי כלשהו אז ערבבתי כף טחינה בכוס מים במקום .{והוספתי את החומץ תפוחים} שמן זית במקום קנולה , בלי הירקות ,הוספתי מעט אגבה ויצא נפלא . ממה שלמדתי על לחם תירס אסור לערבב יותר מידי כדי לתת לבועות ההתפחה לעבוד. מסוכן להיות בקרבתו אי אפשר להפסיק לאכול ממנו .

    השבמחק
  7. תודה! הרעיון של טחינה ומים במקום חלב צמחי מעולה! מאמצת מייד ;) שמחה שאהבת את הלחם

    השבמחק
  8. אפשר להשתמש בסודה לשתיה במקום אבקת אפיה???

    השבמחק
  9. אמנם לא ניסיתי, אבל אני מניחה שכן -בהסתייגות שהייתי משתמשת רק בחצי כפית סודה לשתייה . אשמח לשמוע אם ניסית - בהצלחה!

    השבמחק
  10. עשיתי את הלחם עם פטריות ובצל מטוגן במקום התירס.קצצתי מעט שמיר פנימה.
    הגשתי חם על מגש לצד טחינה טופוטי ירקות חתוכים מלפפון חמוץ ויין קר.

    השבמחק
  11. עשיתי את הלחם עם פטריות ובצל מטוגן במקום התירס.קצצתי מעט שמיר פנימה.
    הגשתי חם על מגש לצד טחינה טופוטי ירקות חתוכים מלפפון חמוץ ויין קר.

    השבמחק