יום שני, 3 בפברואר 2014

כפל כופתאות קובה במרק חמוץ

מדי כמה חודשים אני נפגשת עם חברות לבוקר של בישולים: כל אחת מודיעה מה בא לה ללמוד (או ללמד) להכין, ואנחנו מתארגנות באחד הבתים עם קופסאות, מתכונים, חומרי גלם והרבה מצב רוח טוב. מכינות ואוכלות ארוחת בוקר מושקעת, ובין לבין מרימות פרוייקטים רציניים. אני הטבעונית היחידה בחבורה, ובתור שכזו זוכה להתחשבות מקסימה שמאתגרת בהחלט את השאר. 

באחד המפגשים לימדה אותנו מרילין פטנטים וטריקים להכנה מוצלחת של קובות. מאז, אני רואה בעצמי מומחית לקובה, ואפילו נשמעתי מכריזה את האמירה המעצבנת: "קובה? מה, זו 
בכלל לא בעייה..." אז לא בדיוק: זו מיומנות נרכשת, ובפעמים הראשונות לא קלה, אבל בהחלט שווה להתאמץ. ואם כבר מתאמצים, כדאי להכין כמות גדולה ולחלק למקפיא. אמת, להכנת כמות גדולה מאד כדאי לגייס עוד זוגות ידיים לגלגול בכיף.





קובות ומליות

הפטנט: מכינים מראש את המלית ומקפיאים אותה בכדורונים קטנים. ניתן כמובן להשתמש במלית לא מוקפאת, אבל לשם כך כדאי להצטייד גם באצבעות מיומנות וגם בשנים רבות של עזרה במטבח לסבתא עיראקית.

מלית פסטו סלק בהשראת מרילין איילון

1 סלק בינוני (בערך 200 גרם) מבושל או אפוי
1 שן שום
30 עלי ריחן (בזיליקום)
3 כפות שמן זית
½ כוס גרעיני חמניות
מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה
מנקים היטב את העלים, מקלפים את הסלק, וטוחנים במעבד מזון את כל הרכיבים.
יוצרים מהמחית כדורונים קטנים, מסדרים אותם על ניילון נצמד או נייר אפייה, מכסים בעוד שכבה של ניילון נצמד או נייר אפייה, ומקפיאים לפחות לשלוש שעות. אפשר לשמור שבועות אחדים במקפיא.





מלית סלק ופסטו קפואה מתעטפת בסולת

מלית דלעת, כוסברה ותפוז

המלית הזו נולדה כשנוכחתי לדעת שאין מספיק פסטו סלק למילוי הקובות ונזכרתי במגש אנטיפסטי עם דלעת שחיכה במקרר.

1 כוס דלעת אפויה או מבושלת
½ כוס עלי כוסברה
½ כוס זרעי חמניות
גרידה מתפוז שלם
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה
מנקים היטב את העלים. מקפיצים את זרעי החמניות במחבת לקלייה מהירה (לא חובה, אבל זהירות שלא יישרפו). טוחנים במעבד מזון ומכדררים לכדורונים. מקפיאים.




כדורי מלית דלעת מחכים לקיבוב


מעטפת קובה

להכנת כ-30 קובות קטנות

300 גרם סולת מנופה
חצי כפית מלח
כוס עד כוס וחצי מים

הכנה
מעבירים את הסולת לקערה ומוסיפים מלח. יוצקים בהדרגה את המים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת במרקם של משחה סמיכה. משהים לחצי שעה לפחות! בזמן ההשהייה הבצק נהיה קל לעיבוד.
מתארגנים: מכינים את כדורי המלית על מגש, מכינים בצד עוד מגש, מרופד בניילון נצמד או בנייר אפיה. מכינים קערה שטוחה עם מים, להרטבת הידיים. בידיים רטובות לוקחים כפית מהמלית, משטחים אותה בין האצבעות ומניחים על הבצק המשוטח את כדור המלית. מותחים בעדינות את הבצק עד לסגירת כדור שלם, מגלגלים אותו בעדינות בין כפות הידיים, ועוברים לקובה הבאה.
אפשר להקפיא את הקובות לפני הבישול ולהוציא בכל פעם את המספר הרצוי למרק.
יש לבשל את הקובות כחצי שעה במרק שרותח בעדינות. 


מרק חורף חמצמץ

שימו לב, אפשר לבשל קובה בכל מרק! חברתי רבקה הגישה קובה במלית סלק במרק אפונה, והאפקט הסגול-ירוק היה מהמם.


רכיבים

2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני
6 שיני שום
5 גבעולי סלרי, בלי העלים
5 זוקיני, חתוכים ליתדות קטנים (1x3 ס"מ בערך)
1 פטרית פורטובלה גדולה, קצוצה לקוביות קטנות
½ כוס עלי כוסברה 
½ כוס עלי פטרוזיליה 
5 בצלים ירוקים (החלק הירוק בלבד) 
1 כף נענע מיובשת
1 כפית זרעי כוסברה, כתושים
1 לימון גדול ועסיסי
1 כפית חומצת ("מלח") לימון (לא חובה)
2 ליטר מים

הכנה
קולפים בצל ושום ופורסים לפרוסות דקות. קוצצים דק את הסלרי.
מחממים בסיר גדול על להבה בינונית את השמן ומזהיבים תחילה את השמן ואז את השום. מוסיפים את הסלרי, מכסים ומאדים שלוש דקות. מוסיפים את הפטריה הקצוצה, מכסים ומאדים כעשר דקות. 
בזמן האידוי, מנקים היטב וקוצצים את הכוסברה, הפטרוזיליה והבצל הירוק.
מוסיפים את הירק הקצוץ, את הנענע המיובשת ואת זרעי הכוסברה. סוחטים את הלימון היטב ומוסיפים את כל המיץ ואת בשר הפרי שנשאר במסחטה. יוצקים מים, מוסיפים חומצת לימון (אם משתמשים), מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים על להבה קטנה כשעה. ממליחים, מפלפלים ומוסיפים עוד מיץ לימון אם צריך.

בשלב זה מוסיפים בעדינות את הקובות ומבשלים עוד חצי שעה.


5 תגובות:

  1. עכשיו כבר אין לי ברירה ...
    השבת מרק אפונה עם קובה סלק.... :)

    השריף

    השבמחק
  2. אשרי יושבי ביתך! :-) בתיאבון

    השבמחק
  3. הכנתי את הקובה במילוי סלק, והיה לא קל ליצור עיגולי מילוי משום שהמלית מאוד מתפרקת ולא נדבקת... בסוף השתמשתי ב"יוצר פלאפלים" שהיה לי בבית כדי ליצור בערך עיגולים וכשהכנסתי את הקובה למרק הן ממש התפרקו... יש לך איזושהי עצה איך למנוע את הפירוק ? כי חשבתי לבשל את המרק שוב ביום שישי כי הוא היה ממש טעים :)

    השבמחק
  4. שלום שרון, אני מצטערת לשמוע שהמלית התפרקה, זה ממש לא אמור לקרות. זו אמורה להיות תערובת ״קשה״ וסמיכה מאד. קירור התערובת בהחלט יכול לעזור, אבל גם כדאי להרגיש - אם זה נוזלי ודליל, פשוט להוסיף עוד אגוזים.
    אם תקפיאי את כדורי המלית, אמור להיות ממש קל להכין קובות. צריך הניח למעטפת הסולת לפני שמתחילים ליצור קובות, האם חיכית?
    ועצה אחרונה, בתקווה שזה יועיל: להכניס את הקובות אחת אחת כשהמרק רותח בבעסוע מאד עדין. בהצלחה!

    השבמחק
  5. תיקון הקלדה: רותח בביעבוע עדין :)

    השבמחק