יום ראשון, 15 בספטמבר 2013

מרק סלק עשיר


 חבצלות החוף והחצבים פורחים, הלחות התל-אביבית מתמעטת, נחליאלי עוד לא ראיתי אבל לדעתי אפשר כבר להתחיל לדבר על סתיו.* מבחינתי, אחד מסימני העונה הוא מרק סלק חמצמץ, עשיר ומלא תוכן, שיש לו קשר קלוש בלבד לחמיצת הסלק המסורתית. אני מתבלת אותו בלימון פרסי (ניתן למצוא בחנויות התבלינים בשווקים), בג'ינג'ר טרי וברכז רימונים, ואוהבת להוסיף גם חופן עדשים כתומות, שנמסות במהלך הבישול, מסמיכות את המרק ומעלות את ערכו התזונתי.



מרק סלק, טחון או "עם תוכן"

רכיבים

2 כפות שמן חמניות
1 בצל סגול בינוני 
3 שיני שום פרוסות
1 ס"מ שורש ג׳ינג׳ר טרי, מגורר
רבע לימון פרסי שחור, בלי הגרעינים (לא חובה)
1 בטטה קלופה
2 תפ"א קטנים קלופים  
3-4 גזרים קלופים
5-6 סלקים בינוניים קלופים
1 כף חומצת לימון ("מלח לימון")
מיץ מחצי לימון עסיסי (כ-3 כפות)
1 כף רכז רימונים
צרור פטרוזיליה
1-2 כפיות סוכר 
שליש כוס עדשים כתומות (לא חובה)

מים לכיסוי הירקות בסיר, ועוד כ-2 ס"מ (למרק סמיך)
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
1 כף פפריקה  מתוקה


הכנה

בוררים ושוטפים את העדשים, ומשרים בקערה בינונית במים. שוטפים היטב את הפטרוזיליה וקוצצים אותה.
חותכים את כל הירקות לקוביות קטנות בגודל אחיד, או מעבירים בדיסקית הצ'יפסים של מעבד מזון.
בסיר גדול מחממים את השמן ומטגנים את הבצל דקות אחדות, עד שמזהיב. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר המגורר, הלימון הפרסי (אם משתמשים) ואת הירקות החתוכים. מאדים דקות ספורות ומוסיפים את המים עם מיץ הלימון וחומצת הלימון – לתוספת טעם ולשימור הצבע העז של הסלק.
מוסיפים רכז רימונים, מחצית מכמות הפטרוזיליה הקצוצה ואת העדשים. מתבלים במלח, פלפל, פפריקה וסוכר.
מבשלים עד שמתרכך היטב, כשעה.
מוציאים את הלימון הפרסי, טועמים את המרק ומתקנים טעמים: אם חמוץ מדי, מוסיפים עוד כפית סוכר.
בסוף הבישול מוסיפים את שאר הפטרוזיליה הקצוצה.

אפשר לטחון את המרק המוכן, או להגיש אותו כפי שהוא.


הִנֵּה סְתָו-הַפָּז הִגִּיעַ.
חִוֵּר הַטֶּבַע וְרוֹטֵט,
עֲטוּף פְּרָחִים כְּגוּף הַמֵּת...
הִנֵּה צָפוֹן עָבִים יַסִּיעַ,
הוֹמֶה, נוֹשֵׁב...  (אלכסנדר פושקין, יבגני אונייגין, ספר 7, כ"ט; תרגם אברהם לוינסון) 





2 תגובות:

  1. יפתי, איזה יופי של מרק,
    אם אני לא טועה הכנתי אותו בחורף שעבר, והוא באמת משובח!

    אהבתי את הקעריות, יופי של סטיילינג!

    השבמחק
  2. מרילין תודה תודה! אני אוהבת תגובות ממך :)

    השבמחק