יום שני, 21 באוקטובר 2013

פאייה טבעונית עם תרד ואפונה


לכבוד החורף, ולכבוד אחותי שאוהבת תבשילי אורז, קבלו וריאציה טבעונית על פאייה. מן הסתם המנה הזו לא תעבור מבחן "נאמנות למקור" בוולנסיה, מולדת הפאייה, אבל מבחן טעם היא תעבור בהצטיינות: היא מבושמת בזעפרן, מעודנת בשמן זית, ועשירה בטעמים ובמרקמים מענגים.

יש הרבה שלבים בהכנה, אבל חלק מהם אפשר להכין מראש. 



רכיבים

חצי קילו תרד טרי
6 כפות שמן זית כתית
2 בצלים סגולים, חתוכים לרבעים ופרוסים דק
4 שיני שום פרוסות
2 כפות שקדים קצוצים
רבע כפית שבבי צ׳ילי
2 עגבניות בינוניות קצוצות דק
חצי פלפל אדום קצוץ דק
250 גרם אורז ארבוריו
מלח ופלפל לפי הטעם (להתחיל עם כף מלח אטלנטי)
1 כפית פפריקה מתוקה
חצי כפית חוטי זעפרן + כף מים רותחים
700 מ״ל ציר ירקות (מתכון בהמשך) 
כוס אפונה עדינה קפואה



הכנת הפאייה
אם אין ציר ירקות מוכן, מתחילים בבישולו. כדאי להכין כמות גדולה ולהקפיא במנות.

שוטפים את התרד, מעבירים לסיר גדול בלי מים, ומבשלים כארבע דקות, עד שהעלים ״נובלים״. יוצקים עליהם מים קרים כדי לשמור על צבעם, מסננים היטב, קוצצים ושומרים בצד.

בקערית קטנה משרים את הזעפרן בכף מים רותחים.
במחבת רחבה בעלת מכסה או במחבת ייעודית לפאייה מחממים את השמן ומטגנים בו את הבצל והשום על להבה בינונית, כעשר דקות. בוחשים מדי פעם. 
מוסיפים את השקדים ושבבי הצ׳ילי. מטגנים שתי דקות.
מקטינים את הלהבה ומוסיפים עגבניה ופלפל קצוצים. מטגנים חמש דקות. בוחשים מדי פעם.
עד כאן ניתן להכין מראש.
מוסיפים את האורז, מערבבים היטב ומטגנים שתי דקות. ממליחים ומפלפלים, מוסיפים פפריקה.
מסננים את חוטי הזעפרן ומוסיפים רק את המים המבושמים לציר הירקות. מחממים את ציר הירקות ומוסיפים אותו למחבת. מרתיחים ומבשלים ברתיחה עדינה כרבע שעה עד שכמעט כל הנוזלים התאדו.
עכשיו מוסיפים את התרד הקצוץ ואת האפונה הקפואה, בוחשים ומבשלים חמש דקות. מכסים (עד עכשיו הבישול ללא מכסה) ומחכים חמש דקות לפני ההגשה.

הערה על זעפרן: הזעפרן נותן למנה את טעמה הייחודי. אפשר בהחלט להשתמש בזעפרן היווני, הזול יותר.




לציר ירקות

1 כף שמן זית
1 גזר קלוף
1 בצל קלוף
חצי גבעול סלרי
שני בצלים ירוקים
עלה דפנה
חצי צרור פטרוזיליה
כפית פלפל שחור שלם
כף מלח אטלנטי
חצי ס״מ שורש כרכום טרי (לא חובה)
ליטר וחצי מים

הכנת הציר
חותכים לרבעים את הבצל, הבצל הירוק והגזר. מחממים בסיר גדול את השמן ומוסיפים את כל הרכיבים, מכסים במים ומרתיחים. מכסים ומעבירים ללהבה קטנטונת. מבשלים שעה. מסננים. מסלקים את הירקות או טוחנים ושומרים במקפיא להכנת קציצות.

מבוסס על מתכון מהספר ״תבשילי חורף״ בהוצאת כרטא, ירושלים.


5 תגובות:

  1. פשששששש
    זה ניראה טוב!!

    אני מזמינה אחד בידיוק כזה לפעם הבאה שנפגש.
    (-:

    השבמחק
  2. או סוף סוף פאייה צימחוני שווה, בדיוק מה שחיפשתי ,תודה רבה לך על מתכונים נהדרים. ובהזדמנות זו עוגת התמרים קצרה תשבוחות והפכה לעוגת הבית...

    השבמחק
  3. מתכון מצויין!! הכנתי עם אורז עגול כי לא היה לי אורז ארבוריו ובלי זעפרן כי לצערי לא הצלחתי להשיג אך בכל זאת יצא ממש ממש טעים וכייפי! תודה (:

    השבמחק
  4. מרים, בשמחה! אמרו לי שטעים גם עם אורז עגול מלא :)

    השבמחק