יום שני, 1 בספטמבר 2014

נקטר פירות קיץ


את המתכון הנפלא והמרענן הזה למדה אמא שלי להכין כשהיתה אקונומית בקיבוץ, לפני שישים שנה, והוא עבר העירה עם הורי כשעזבו את הקיבוץ.  בקיבוצים לא קראו לו בשם האקזוטי "נקטר" אלא מרק פירות או קומפוט, הסמיכו אותו עם אבקת פודינג, והגישו בקנקנים גדולים, או קומקומים, קומקום על כל שולחן. 



אני נולדתי אחרי שהורי עברו העירה, אבל הקיבוץ נשאר בחייהם, בזיכרונות ובהווי שלהם. כשיצא לאור ספרו המקסים של יורם טהרלב, משק יגור, טיוטה, קראתי אותו בנוסטלגיה-בעקיפין למקום שלא הכרתי. וחביבה עלי במיוחד השיחה בין שתי המטפלות (בעמוד 52), שדנות בילד שחוטף דברים מילדים. "את צריכה לדבר עם אמא שלו", אומרת האחת. "מה יש לי לדבר עם אמא שלו", אומרת האחרת, "הרי אבא שלו אותו הדבר. הוא לקח לחדר שלו קומקום מהחדר-אוכל!"





רכיבים
הכול כאן בגדר המלצה: כל פירות הקיץ מתאימים ל"מרק" המרענן הזה. שזיפים יצבעו אותו באדום ארגמני, וכדאי לא לוותר עליהם. כדאי גם להרבות במים, כדי לקבל בנפרד משקה צלול, מרענן. 

3 תפוחי עץ חמצמצים
3 אגסים קטנים
3 נקטרינות ו/או אפרסקים
8 שזיפי שגיב
צרור קטן של ענבים ירוקים
לימון
מסמר ציפורן (לא חובה, אבל מומלץ)
6 כפות סוכר
מים לכיסוי הפירות ועוד לפחות 2 כוסות

הכנה
מקלפים תפוחים, אגסים ואפרסקים. 
מסלקים גלעינים וליבות מהפירות. חוצים את הענבים.
חותכים תפוחים לשמיניות לאורך ופורסים כל שמינית לרוחב לפרוסות דקות.
חותכים אגסים לרבעים לאורך ופורסים כל רבע לפרוסות דקות.
חוצים אפרסקים, נקטרינות ושזיפים ופורסים לפרוסות דקות.
מעבירים את כל הפירות החתוכים לסיר גדול שיכיל אותם בנחת. מוסיפים את המים. סוחטים את הלימון לתוך המים, מוסיפים מסמר ציפורן וסוכר.
מכסים, מביאים לרתיחה בעדינות, וממשיכים לבשל 20 דקות על להבה קטנטנה. טועמים ומתקנים טעם אם צריך - עוד סוכר או עוד לימון. מצננים היטב.






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה