יום ראשון, 10 באפריל 2016

לחם ללא לישה, ספונטני

לפני פסח אני מחסלת חמץ במרץ, וכל הסביבה נהנית מהתוצרת. בשבוע שעבר אפיתי כמה כיכרות של לחם ללא לישה ספונטני. את המתכון ללחם הטעים הזה קיבלתי לפני שנים, מחברה לעבודה שחזרה מביקור אצל הוריה בדרום אפריקה. הימים היו ימי האפרטהייד, ואת הלחם אפתה המשרתת מדי בוקר. לפני שחזרה לירושלים, קיבלה חברתי כיכר לחם ומתכון, וחלקה אותם איתי. זמן רב קראתי ללחם "לחם אפרטהייד" אבל עם השנים ושינוי המשטר... השתנה שמו. לא צריך ללוש, כמעט ולא צריך לחכות: מערבבים בכף עץ, מעבירים לתבניות משומנות, מתפיחים ואופים. מתקבל לחם דחוס, מלא תוספות טעימות (שאפשר לשנות ולגוון בקלות). הוא מעולה גם כטוסט. 





רכיבים
 2 כוסות קמח כוסמין
1 כוס קמח טף
2 כוסות קמח לבן 
1 כפית סוכר חום 
2 כפיות מלח 
3 כפות זרעי דלעת
1 כף זרעי פשתן
3 כפות זרעי חמניה  
½1 כפות שמרים יבשים
3 כוסות מים פושרים 
שמן לשימון התבניות

הכנה
מערבבים את כל הרכיבים בכף: מתקבלת תערובת דביקה (לא בצק) כמו של עוגה בחושה. ממלאים בתבניות משומנות מאד - לא יותר מחצי תבנית (שתי תבניות אינגליש). חשוב מאד לשמן את התבנית או לרפד בנייר אפייה כי הבצק דביק ונדבק.

העיסה סמיכה ודביקה

כדאי לשמן היטב גם את התבנית וגם את הנייר
מתפיחים בתבנית כשעה עד שעה וחצי.
מחממים תנור לחום גבוה (220 מעלות צלסיוס) ואופים עשר דקות בחום גבוה. מנמיכים ל-170 מעלות וממשיכים לאפות עוד 40 עד 30 דקות. כעבור כחצי שעה, אפשר להוציא את הלחמים מהתבניות כדי שישחימו היטב מסביב.
הערה על הקמחים: אפשר להשתמש בקמח חיטה מלא או בקמח שיפון. 
הערה על תוספות: גם כאן אפשר לגוון, להחליף או להוסיף פרג שלם, שומשום, אגוזים.



בתיאבון!

23 תגובות:

  1. תודה על מתכון. נראה טעים.
    איפה את קונה קמח טף?
    זהו הקמח שיוצאי אתיופיה משתמשים בו לא?!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה!
      אני קונה קמח טף דרך משק חביביאן, אבל לדעתי אפשר לקנות גם בניצת הדובדבן
      אכן, זה הקמח שמקורו באתיופיה, הוא עשיר בברזל ובסידן ונותן טעם ומרקם נעימים!
      אפשר להמיר בקמח חיטה מלא או בקמח שיפון

      מחק
  2. היי תמר,
    אחרי מספר חודשים שבהם גידלתי סטארטר והכנתי לחמי מחמצת שונים וטעימים שמחתי מאוד לנסות את המתכון המעניין שלך.
    את החומרים אכן ניתן להשיג בניצת הדובדבן (קמח טף נמצא באיזור ה"ללא גלוטן").

    שתי הכיכרות שהכנתי יצאו טעימות מאוד(!) וכל-כך קלות להכנה!

    אני ממליץ בחום. תודה על המתכון!

    השבמחק
  3. אפשר לדעתך להגדיל את כמות הטף על חשבון הקמחים האחרים (עדיף הלבן)?

    השבמחק
    תשובות
    1. אגב, הכנתי את המתכון כבר פעמיים כמו שהוא ויצא מעולה!

      מחק
  4. אפשר בהחלט לשחק עם כמויות הקמחים. לא הייתי מוותרת לגמרי על חלק של קמח לבן. שמחה שאהבת!

    השבמחק
    תשובות
    1. אוקיי, אנסה בהזדמנות ואחזור כדי לספר. תודה (:

      מחק
  5. מה ההסבר על כיצד זה עובד כאשר בלחם רגיל מדברים בעיקר על חשיבות הלישה ?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני חושבת שכמות השמרים הגדולה יחסית "מפצה" על היעדר הלישה. כמו כן, מתקבל לחם דחוס מאד, כלומר בלי רשת גלוטן של לישה

      מחק
  6. הלחם טעים , אם כי הצטמצם בנפחו לאחר האפיה לנפח שלפני התפיחה. זה בסדר ?
    מתי אפשר להתחיל לפרוס לאחר היציאה מהתנור ?

    השבמחק
    תשובות
    1. אפשר להתחיל לפרוס כשמתקרר. למה קרה הצמצום אני לא יודעת... האם יש מצב שהשארת להתפחה ארוכה מדי, והשמרים קרסו?

      מחק
  7. לחם מדהים הפסקתי לקנות לחם תודה

    השבמחק
  8. לחם מדהים הפסקתי לקנות לחם תודה

    השבמחק
  9. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  10. מתכון נהדר! תודה!!
    נוסה כבר כמה פעמים, בווריאציות שונות של קמחים. לאחרונה הכנתי עם 2 כוסות קמח טף, 2 כוסות קמח טפיוקה ו-1 כוס קמח כוסמין, גרעיני דלעת, שומשום, פרג ואגוזי מלך. פשוט להכנה ומומלץ����

    השבמחק
  11. הי, אני ממש שמחה לשמוע! זה באמת לחם מוצלח :)

    השבמחק
  12. תמר היקרה!
    אתמול בערב בחשש כבד שמתי פעמיי אל המטבח
    יש לציין שאני בשלנית טובה אבל כשזה נוגע לאפייה מישהו שם למעלה פסח עליי כשחילקו ידי בצק...
    לאחר נסיונות כושלים(ורבים מספור) של הכנת עוגות, עוגיות, לחמים ושאר פשטידות, של בטן מקרקרת וכיור עמוס כלים עוד לא אמרתי די
    האם יש תקווה למאותגרת אפייה שכמותי?
    אז שינסתי מותניים וניפחתי חזה ועם לב מלא תקווה וריר בזווית הפה החלטתי לנסות....
    לאחר כמעט שעה יצאה הכיכר מהתנור... כיכר הלחם הכי יפה שראיתי בחיי, תפחה יפה, לא נדבקה, קלה לחיתוך וטעימה ממש!!!!!
    רציתי לומר תודה גדולה מעומק הלב
    אני מסתובבת כמו טווס מפונפן ברחבי הבית(:
    סיביל גיספן הררי

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה על התגובה הרשמית! זה באמת מתכון מעולה שמצליח כנראה לכולם. שנה טובה ואפייה מוצלחת :-)

      מחק
  13. אני מבינה נכון שאין במתכון כל שומן/שמן?

    השבמחק
    תשובות
    1. נכון, בעיסה עצמה אין כל שמן - אבל את התבנית חשוב לשמן או לפחות לרפד בנייר אפייה

      מחק
  14. האם ניתן להשתמש בכל הקמחים ובלי כוסמין?שנית האם אפשר להשתמש באופה לחם למתכון זה?תודה מראש אסתר.

    השבמחק
    תשובות
    1. שלום אסתר, אפשר לגוון בקמחים בכיף. אבל הלחם הזה לא מתאים לאופה לחם לדעתי. בהצלחה ובתיאבון!

      מחק