יום שלישי, 16 באוגוסט 2016

מתכונים הודיים

לכבוד יום העצמאות ההודי שחל השבוע, קבלו מקבץ של המתכונים ההודיים האהובים עלי ביותר. מעולם לא הייתי בהודו, ולא נראה לי שגם אגיע לשם, אבל תמיד אהבתי את המטבח ההודי. אבי נהג לבשל קארי כמנהג האנגלים (יותר נכון, כמנהג האנגלים בתחילת-אמצע המאה שעברה), כלומר ירקות עם הרבה אבקת קארי חריפה, ומשום מה גם תפוח עץ וצימוקים. סיפר לי פעם יהודי-תורכי שהוזמן לארוחה בבית ארוסתו האנגליה: אמהּ התלבטה מה להגיש לאורח האוריינטלי, החליטה שקארי חריף יהיה הדבר הנכון, והכינה את התבשיל שהכיר גם אבי. החתן אכל בנימוס, וכששאלה אותו החמות-לעתיד מה דעתו על האוכל, התלבט אף הוא, ובסוף הכריז: זהו הקארי-שטרודל המוצלח ביותר שאכלתי מעודי! כשגרתי בלונדון הכרתי מטבח הודי מגוון בהרבה מאותו קארי שטרודל. המטבח ההודי מתאים את עצמו מאד לטבעונות, ולמדתי הרבה גם מהאתר הנהדר של ריצ'ה הינגל.

גארם מסאלה 
אחת התערובות השימושיות מאד היא תערובת גארם מסאלה. לפעמים אני מפזרת מעט ממנה על דלעת או תפוחי אדמה לפני שאני צולה אותם בתנור - התוצאה מהממת! ממש ממש כדאי לקנות תבלינים שלמים ולטחון לבד בבית. אם יש מטחנה, מעולה. אם אין מטחנה, אפשר להשתמש בעלי ומכתש או אפילו במערוך. ההבדל בין תבשיל שתובל בתבלינים טריים וכזה שתובל באבקות מוכנות הוא עצום. אחרי שמנסים פעם אחת, אי אפשר לחזור לתערובות הקנויות.


כפית זרעי הל
כפית זרעי פלפל שחור
כפית זרעי כמון
כפית זרעי כוסברה
כפית מסמרי ציפורן
שליש אגוז מוסקט
8-5 ס"מ מקל קינמון

טוחנים היטב במטחנת תבלינים. שומרים בצנצנת אטומה במקרר או במקפיא.

ולמתכונים עצמם (לחצו על הכותרת כדי לפתוח את הפוסט)



קארי דלעת ועדשים אדומות


קארי תפוחי אדמה וחומוס עם אורז בסמטי
(במתכון הזה עוד השתמשתי בממרח קארי)



כופתאות כרובית הודיות ברוטב עגבניות פיקנטי
אחת המנות היותר-מושקעות שהכנתי: היה שווה כל רגע. טעים גם בלי הרוטב.

מסלה דוסה - "קרפ" הודי במלית תפוחי אדמה
עוד מנה מושקעת מאד, ושווה כל רגע של עמל! לאחרונה נפתחה בתל אביב מסעדה שמגישה דוסה: אני מחכה להגיע לשם!




תבשיל חצילים ועדשים שחורות
שתי אהבות שלי: חצילים ואוכל הודי!


מרק כרובית ותפוחי אדמה עם קוקוס (או: מה קרה לאַלוּ גוֹבִּי)


בסיר לחץ—תבשיל עדשים הודי בעשר דקות
כשקניתי סיר לחץ אחרי שנים של הימנעות חסרת-היגיון, הפכתי  למסיונרית של הכלי הנהדר הזה. שמעתי שבהודו אפשר לקנות סירי לחץ בגדלים שונים, ולפעמים מתחשק לי לנסוע לשם רק כדי להצטייד בכמה סירים כאלה!


קישואים בנוסח בנגאל בחלב קוקוס

הטעם המרענן, המסקרן, הוא בזכות תערובת התבלינים פאנץ' פוראן Panch phoron
1 כף זרעי שומר שלמים
1 כף קצח שלם
1 כף זרעי חרדל שחור שלמים
1 כף זרעי כמון שלמים
½ כף זרעי חילבה שלמים
מערבבים ושומרים בכלי אטום במקרר.
במקור כמויות הזרעים שוות, אני מעדיפה להפחית את כמות החילבה.



שעועית ירוקה עם קוקוס
ניסיון לשחזר מתכון שאהבתי במסעדה בצפון-מערב לונדון


מהודו עד כוש—מחווה לבאג'י בצל (ללא גלוטן)
מנה שלמדתי להכין בבית הספר לבישול Demuths בעיר באת'. בית ספר צמחוני שמציע מגוון של קורסים טבעוניים ברמה מאד גבוהה (קישור בתוך הפוסט). אני מקווה לחזור לשם בקרוב.



שעועית ירוקה ותפוחי אדמה סגולים, ואורז צהוב עם כוסברה
כמובן, אפשר גם להשתמש בתפוחי אדמה רגילים...


כרוב מאודה
כמה פשוט, ככה טעים!


בתיאבון!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה