יום שלישי, 7 בינואר 2014

ארץ חיטה ושעורה – לכבוד ט"ו בשבט


מדי שנה לפני ט"ו בשבט יצאנו מחצר בית הספר היסודי עם רון בלב ואת ביד, אל המדרון היורד לוואדי הסמוך. חפרנו בור, חילצנו שתילי אורן מפחים חלודים, נטענו, כיסינו, השארנו גומה והשקינו. וכעבור שנה, באותו מדרון קירח, שוב הלכנו, חפרנו, נטענו וחוזר וחלילה. אין לי מושג מה קרה לאורנים הצעירים במהלך השנה, וגם כילדה לא תפסתי שבעצם... כבר אמורה להיות כאן חורשה רצינית! העיקר שחגגנו את ראש השנה לאילנות.  

לכבוד החג, ולכבוד שני המינים הראשונים מתוך השבעה שהארץ נתברכה בהם, אני ממליצה על סלט חיטה מלא כל טוב ומהיר להכנה ועל מרק פטריות חורפי עם גריסים (שעורה). אם אתם רוצים לארגן סעודה לחג, יש ברשת הצעות וגרסאות רבות לסדר ט"ו בשבט ופיוטים יפהפיים לחג, שאפשר לראות בקישור, מהגניזה הקהירית.




מימין מרק פטריות וגריסים, משמאל סלט חיטה*

מרק פטריות וגריסי פנינה

רכיבים
3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני
4 שיני שום, פרוסות
½ גבעול סלרי, קצוץ
1 גזר 
3 תפוחי אדמה בינוניים
4 פטריות חורש גדולות (כ-400 גרם)
½ כוס גריסי פנינה
עלה דפנה
1 כף פפריקה
6 כוסות מים
מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה

בוררים ושוטפים את הגריסים ומשרים אותן במים לשעה.

קולפים וקוצצים לקוביות קטנטנות בצל, תפוחי אדמה וגזר. פורסים את שיני השום. מנקים את הפטריות (לא חייבים לקלף) וקוצצים לקוביות.

מחממים את השמן בסיר גדול, ומאדים בו את הבצל דקות אחדות עד שיזהיב. מוסיפים סלרי, שום, גזר ותפוחי אדמה, מכסים ומטגנים כעשר דקות, עם השגחה וערבוב מדי פעם, עד שיזהיבו. מוסיפים את עלה הדפנה והפטריות, מכסים וממשיכים לטגן כעשר דקות. הפטריות מגירות נוזלים רבים וזה טוב. מוסיפים מים ופפריקה, מכסים, מביאים לרתיחה ומעבירים ללהבה הקטנה ביותר. מבשלים כשעה. ממליחים ומפלפלים רק בסוף הבישול, כדי לא לעצור את התרככות הגריסים.


~~~
סלט חיטה וכל טוב

אפשר לגוון בתוספות לפי הטעם ולפי מה שיש במזווה. אפשר להחליף את החיטה בגרעיני כוסמין.

רכיבים

500 גרם חיטה
 כוס מיץ לימון סחוט טרי
 כוס שמן זית כתית
1 כף מלח
פלפל שחור גרוס טרי (6 סיבובים במטחנה)
2 כפות חמוציות
2 כפות פיסטוקים
2 כפות יתדות שקדים
2 כפות זרעי חמניה
2 כפות זרעי דלעת

הכנה

בוררים, שוטפים ומשרים את החיטה בקערה גדולה עם הרבה מים, לפחות שעה. 

מרתיחים בסיר גדול מים, וכשהם רותחים מסננים את החיטה ומעבירים לסיר. מבשלים ללא מכסה, על להבה בינונית, עד שהחיטה מתרככת, כעשרים דקות. לא ממליחים את המים.

בזמן שהחיטה מתבשלת, מחממים מחבת כבדה וקולים בה, ללא שמן, את השקדים, זרעי החמניה וזרעי הדלעת. אני מעדיפה לקלות כל סוג לחוד: הקלייה מהירה מאד, יש להיזהר שלא יישרפו. קוצצים את הפיסטוקים. שוטפים ומייבשים את החמוציות.

מסננים את החיטה המוכנה ומעבירים לקערה. מוסיפים מיד מיץ לימון ושמן זית. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים את החמוציות, הפיסטוקים, השקדים והזרעונים, טועמים ומתקנים תיבול. טעים בטמפרטורת החדר.



* * *

*הציפור שבתמונה מתייחסת למנהג האכלת הציפורים בשבת שירה, השבת הסמוכה לט"ו בשבט, בה קוראים את פרשת בשלח ובה שירת הים. 
בשבת בשלח בשנת 1945 שיחרר הצבא האדום את מחנה אושוויץ.












5 תגובות:

  1. תמרי איזה כייף על הבוקר... והבונוסים בבלוג שווים ביותר!

    אשת הברזל

    השבמחק
  2. המתכונים הכי שווים אבל לזרוק בשולחן שבת בנונשלנטיות : מי יודע מה קרה בשבת הזאת לפני..... זה כייף אמיתי..

    אוהבת תמיד לקרוא אותך ואת המרק הזה אכין בלנ"ד שבוע הבא. אוהבת מאוד גריסים.

    השריף

    השבמחק
  3. אז שריף... אני מחכה לשמוע מה יענו לך מסביב לשולחן השבת! ובתיאבון.. :)

    השבמחק