יום ראשון, 29 בנובמבר 2015

"שלוש האחיות" האינדיאניות או צ'ילי טבעוני עם לחם תירס ודלעת

בשבוע שעבר חגגו בארה"ב את חג ההודיה. החג, שלכאורה אינו דתי, שבו מתכנסות משפחות לזבח של תרנגול הודו ותועפות מאכלים כדי להודות על מה שיש להן ולמחרת נחפזות לרכוש עוד ועוד בסוף-שבוע של קניות מטורפות, חצה את האוקינוס וכמו מקדונלד וקוקה קולה הגיע לאירופה וגם אלינו. במקור ההודיה היא של המתנחלים האירופאים באמריקה, שהצליחו לשרוד בזכות בני המקום, האינדיאנים, שהעניקו להם מזון שלא הכירו וידע על גידולו בתנאי היבשת החדשה. מדהים לחשוב כמה מהמזונות המקובלים אצלנו הגיעו משם: דלעת, תירס, עגבניות וכמובן הקקטוס, הצבר שעל-שמו נקראים אנו, ילידי הארץ; ועצוב לקרוא איך גמלו האירופאים לבני המקום על עזרתם. לאחרונה קראתי מאמרים שמתעדים איך השתמשו האנגלים בשמיכות נגועות באבעבועות שחורות כדי להדביק את האינדיאנים במחלה. תוך שנה מתו למעלה מ-90% מהתושבים המקומיים באותו מקום.* 
ולעניין האוכל... החקלאות האינדיאנית התבססה על שילוב של גידולים שמטפחים זה את זה הדדית ותומכים זה בצמיחתו של זה, באופן פיזי וביולוגי: דלעות, תירס ושעועית. "שלוש אחיות" נקראת השיטה (בוויקיפדיה טורחים להבדיל בינה לבין המחזה של צ'כוב) ובהשראתה אני מביאה ארוחה טעימה ומהירה: לחם או מאפינס מתירס ודלעת, וצ'ילי מהיר שמכינים בעיקר ממוצרים מהמזווה! השתמשתי בדלעת משומרת, שקניתי בחנות "מזרח ומערב" כדי לחסוך לעצמי זמן וטרחה. ברור שאפשר גם לאפות את הדלעת או לאדות אותה, רק לזכור לסנן היטב.
צ'ילי מהיר, בעיקר מהמזווה


רכיבים
1 כף שמן חמניות
1 בצל סגול, קצוץ
¼ כפית זרעי כמון
¼ כפית זרעי כוסברה 
2 שיני שום, כתושות
חצי פלפל אדום, קצוץ
1 חבילה (100 גרם) ערמונים בוואקום, חצויים
1 גזר, קצוץ
1 מקל סלרי, קצוץ
1 קופסה (440 גרם) שעועית שחורה
1 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
מים בחצי קופסת עגבניות
1 כף רכז עגבניות
½ כפית פפריקה חריפה
½ כפית כרכום
1 כפית מלח או יותר לפי הטעם
טבסקו (לא חובה)
כוסברה קצוצה, להגשה 

הכנה
מחממים את השמן בסיר רחב על להבה בינונית ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שיתחיל להזהיב. כותשים את הכמון והכוסברה בעלי ומכתש, או בין שתי כפות, ומוסיפים לסיר. כעבור חצי דקה מוסיפים שום כתוש, מטגנים חצי דקה ומוסיפים פלפל אדום, ערמונים, גזר וסלרי. מכסים ומטגנים כחמש דקות. מסננים את השעועית השחורה מהנוזלים (שומרים את הנוזלים במקרר או במקפיא לשימושיו הרבים) ומוסיפים לסיר. מוסיפים את העגבניות, ממלאים בקופסת העגבניות מים עד למחצית ומוסיפים לסיר עם רכז העגבניות. מתבלים, מכסים ומבשלים על להבה קטנה חצי שעה. טועמים ומתקנים תיבול. אם אוהבים חריף מאד, מוסיפים מעט טבסקו. מגישים עם כוסברה קצוצה. 
הטעם משביח כעבור יום במקרר.


לחם תירס ודלעת

(תריסר מאפינס בינוניים)
 את לחם התירס הזה אפיתי במאפינס ותיבלתי בתבלינים הודיים לזכר הכיוון האבוד של קולומבוס. אפשר לגוון בתיבול, אפשר גם להשמיט את הטעם ההודי.

רכיבים 
½  כוס קמח כוסמין
¼1 כוסות קמח תירס 
1 כפית אבקת אפייה
½ כפית גארם מסאלה
¼ כפית כורכום
½ כפית פפריקה
1 כפית מלח
1 כפית זנגוויל טרי מגורר
¾ כוס חלב שקדים
½ כפית חומץ תפוחים
3 כפות שמן תירס
¾ כוס (170 גרם) מחית דלעת משומרת

הכנה
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס) ומרפדים תבנית מאפינס במנז'טים. מנפים לקערה בינונית את הקמח, מוסיפים אבקת אפייה, קמח תירס, תבלינים וזנגוויל מגורר. מערבבים את חלב השקדים עם החומץ, השמן ומחית הדלעת ומוסיפים לקערה עם הקמחים. מערבבים קלות, יוצקים למנז'טים ואופים כחצי שעה. מצננים ומגישים עם הצ'ילי. אפשר גם לאפות כלחם בשתי תבניות אינגליש  קייק קטנות.



הממרח: מחית אפונה ירוקה עם כוסברה

* על חג ההודיה והשמיכות הנגועות ראו למשל, מאמר בוויקיפדיה עם ציטוט ממכתבו של קפטן ויליאם טרנט; מאמר באתר מורשת צ'רוקי; ציטוטים ממכתבים מהמאה ה-18 שמתייחסים ללוחמה הביולוגית; ומאמר נוגע ללב ומעורר השראה ותקווה של ג'קלין קילר, בת לשבט הדינֶה, על חגיגות ההודיה שלה.


2 comments:

  1. שלום תמר.
    אם אני רוצה להוסיף גם שעועית לבנה בשביל הגיוון את חושבת שזה יעבוד או שצריך לשנות חלק מהמרכיבים האחרים או את התיבול?

    השבמחק
  2. הלו ענת, נראה לי שיילך מצוין גם עם שעועית לבנה! בתיאבון

    השבמחק