יום שבת, 17 באוגוסט 2013

גספצ'ו - מרק קר ומרענן


גספצ'ו - המרענן הרשמי של הקיץ



עגבניות קיץ אדומות, עסיסיות ובשלות הן לבו של מרק הגספצ'ו  שמככב אצלי כל קיץ, כל הקיץ. קל מאד להכין אותו, והוא מוצלח כמנה ראשונה בארוחת ערב מושקעת. 

כמו הרבה מתכונים "של עניים", הרבה גרסאות של המרק הזה עושות שימוש בלחם ישן. בין אם מקור המתכון אכן ספרדי, או רומאי או אפילו עברי –  קראתי פעם טיעון שהלחם והחומץ של הגספצ'ו מצויים בהזמנה של בועז לרות במגילה: "גֹּשִׁי הֲלֹם וְאָכַלְתְּ מִן-הַלֶּחֶם, וְטָבַלְתְּ פִּתֵּךְ, בַּחֹמֶץ", בדיוק אותו פסוק שמשתמשים בו להוכחה של ניגוב חומוס בפיתה בימי קדם – ברור לי שהמתכון שלי לגמרי לא אותנטי. בכלל אין בו לחם, אבל יש בו מלפפון חמוץ... מכל מקום, כך טעים לי!

אל תוותרו על הטבסקו, רוטב פלפלים חריף שמעמיק את טעם המרק.



רכיבים


3 עגבניות גדולות קלופות וחתוכות לרבעים
2 מלפפונים ירוקים, לא קלופים, פרוסים גס
2 מלפפונים קטנים כבושים במלח (מתכון בפעם אחרת), פרוסים גס
חצי פלפל אדום מתוק
בצל סגול בינוני, קלוף וחצוי – אפשר להמיר בשלושה בצלים ירוקים מנוקים וחתוכים
2 שיני שום קלופות
2-3 כפות שמן זית כתית
2-3 כפות חומץ בלסמי
מלח לפי הטעם – כפית וחצי
פלפל לבן – כשמינית כפית
חצי כפית רוטב טבסקו
ליטר מיץ עגבניות בקרטון או בקבוק




אופציה להגשה: קרוטונים, זיתים מגולענים, שמיר קצוץ


לקילוף העגבניות:

בקערה קטנה מניחים את העגבניות ומכסים במים רותחים. מחכים חמש דקות, ובסכין חדה מסירים בקלות את הקליפה, שמתקלפת מאליה. אם מתעצלים, לא נורא. אפשר להשתמש גם בעגבניות לא קלופות.


הכנה

במעבד מזון טוחנים עגבניות, מלפפונים ירוקים וכבושים, פלפל אדום, בצל ושום למחית   חלקה. מוסיפים שמן וחומץ. מתבלים במלח, פלפל וטבסקו. מעבירים לקערה גדולה ומערבבים עם מיץ העגבניות. טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים את הגספצ'ו לבקבוקים – אני משתמשת במשפך כדי לצקת בחזרה לקרטון מיץ  ומקררים לפחות ארבע שעות לפני ההגשה.



מגישים בקערות מרק או בכוסות שמפניה או בכוסות אספרסו.


אפשרות להגשה מושקעת – קרוטונים, זיתים מגולענים קצוצים, שמיר קצוץ או כל ירק קצוץ אחר בקעריות נפרדות,להוספה אישית לפי הטעם.

הכנה: קלה ומהירה / דרוש צינון לפני ההגשה


מכשירים: צריך בלנדר או מעבד מזון

נשמר ימים אחדים במקרר 

מתאים כמנה ראשונה


15 תגובות:

  1. תמר היקרה
    בלוג מקסים
    עד 120,000,000,0000,000,000 דפים וכניסות ואורחים

    השבמחק
  2. בהצלחה!
    ביג ביג לייק לבלוג.
    מאחלת לך ולנו הרבה הרבה דפים ומתכונים טבעוניים וטעימים.

    השבמחק
  3. מזל טוב ושיהיה בשעה טובה ובהצלחה!
    מהיכרות איתך ועם המתכונים שלך שאת חלקם טעמתי "מכלי ראשון" הולך להיות פה טעים ביותר!

    השבמחק
  4. ב.ה.צ.ל.ח.ה.!!

    כל הכבוד לך . ברור שאשתמש במתכון הזה ,

    טעים ברמות!

    אהבתי גם את הקישור התנ"כי.

    השריף

    השבמחק
  5. מקסים !! אין כמוך !! לייק ענק :)

    אוהבת,
    מלכה

    השבמחק
  6. נפלא. בשעה טובה. סופסוף...

    טליה

    השבמחק
  7. אני מגלה שלא אוכל להירשם...אין אפשרות להירשם לעדכונים דרך המייל...
    אנא,הוסיפיני לרשימת מקבלי העדכונים...
    avner_r@012.net.il

    בתודה מראש,

    טליה

    השבמחק
  8. תמר, בהצלחה לבלוג החדש. בשעה טובה.
    מיכלגד

    השבמחק
  9. בהצלחה,
    ואשמח שתכתבי מעבר למתכונים
    כל נושא הטבעונות מרתק אותי
    נוגה 44

    השבמחק