יום שלישי, 13 באוקטובר 2015

אחרי החגים: סלט ויאטנמי

בחול המועד סוכות ישבתי במסעדה עם חברתי רבקה (ועם בתה, חתנה ונכדתה החדשה) ומתוך האפשרויות הטבעוניות בחרתי בסלט ויאטנמי. זו היתה בחירה מעולה: הסלט היה מרענן, מלא מרקמים וטעמים נעימים. עוד באותו ערב גלשתי ברשת לחפש מתכון לרוטב, ולמחרת ניסיתי לשחזר את המנה.  מן הסתם המתכון שלי אינו אותנטי, והסלט במסעדה היה חריף בהרבה ועתיר-שום, אבל התוצאה היתה טעימה לי מאד.



מלחמת ויאטנם היתה חלק מפסקול ילדותי. אמנם התחילה אחרי שנולדתי, אבל מאז שאני זוכרת את עצמי שומעת חדשות, הארץ הרחוקה הזו היתה חלק מהן, בתערובת של שמות של פוליטיקאים ויאטנמיים ואמריקניים. תמונות מהמלחמה, בעיתונים או בסרטוני החדשות שהקרינו בבתי הקולנוע, נחרטו בזכרוני. החדשות מהמלחמה הרחוקה התערבבו עם המלחמות בבית, לכאורה ללא קשר ביניהן. כשהייתי חיילת, אחרי שהסתיימה המלחמה. אספה האנייה הישראלית "יובלי" (בבעלות האחים עופר) פליטים ויאטנמיים שנקלעו למצוקה בים הסיני. בגין, ראש הממשלה החדש, הורה להביא את הפליטים ארצה, והזכיר את הפליטים היהודים באנייה סנט לואיס, שאף מדינה לא הסכימה לקבלם. זו היתה מחווה מרשימה. בשוליה, פיטרה חברת האחים עופר את הקברניט שאסף את הפליטים. וזה היה שיעור חשוב בפוליטיקה.

רכיבים
למנה אחת גדולה או שתיים קטנות 

מלפפון ירוק
חצי פלפל אדום
10 עלי חסה
4 בצלים ירוקים
כוס נבטים סיניים
10 גבעולי נענע, העלים בלבד
10 גבעולי כוסברה, הכלים בלבד
5 גבעולי בזיליקום, העלים בלבד
חופן נדיב בוטנים מלוחים, קצוצים

לרוטב
1 כף סוכר
⅛ כפית שבבי צ'ילי
¾ כפית מלח
2 כפות חומץ אורז
1 כף מיץ ליים או לימון
1 כפית שמן שומשום
½ שן שום כתושה

הכנה
פורסים את המלפפונים לפרוסות דקות מאד בעזרת קולפן. פורסים חסה, מלפפון ירוק ופלפל לפרוסות דקות. שוטפים את עלי התבלין וחותכים אותם, לא קוצצים דק. מעבירים הכול לקערת הגשה. מערבבים את רכיבי הרוטב בכוס וטועמים בשיטה שלימד אותי אבי: טובלים ברוטב עלה חסה, מנערים, וטועמים. כך מבטיחים שהרוטב הסופי יהיה בדיוק בטעם המבוקש והסלט לא יעבור תיקוני גרסאות שמסמרטטים אותו.
מערבבים את הסלט עם הרוטב, מפזרים את הבוטנים הקצוצים ומגישים.  



בתיאבון!

יום חמישי, 8 באוקטובר 2015

מרק גזר חורפי

הגשם הראשון, מלווה בסופת רעמים, חתם את ההבטחה לחורף, או לפחות סתיו. הכנתי לכבודו מרק גזר בטעם עמוק, מחמם, והתחלתי לחשוב על אפסון המאווררים עד הקיץ הבא.
הרכיבים פשוטים ומעטים, אבל מה שנותן למרק את טעמו הנפלא היא חצי כפית גארם מסאלה.* לדעתי, כדאי להשקיע בהכנה בבית. אם אין לכם זמן או סבלנות, אפשר לקנות מוכן, ואם לא זמין, להחליף בחוויאג' למרק.

רכיבים
6 גזרים בינוניים (500600 גרם)
1 כף שמן חמניות או כל שמן בטעם עדין
4 בצלים ירוקים
2 שיני שום
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר
½ כפית גארם מסאלה 
½2 כפיות מלח
4 כוסות ציר ירקות או מים
כוסברה קצוצה להגשה (לא חובה)

הכנה

מקלפים את הגזרים ופורסים לטבעות עבות. שוטפים את הבצלים וקוצצים גס. כותשים את השום.
מחממים את השמן בסיר (אני השתמשתי בסיר לחץ), ומטגנים בו קלות את הבצל הירוק, השום והג'ינג'ר, כדקה עד להזהבת השום. מוסיפים את הגזר, מערבבים ומוסיפים גארם מסאלה. מטגנים דקה, מוסיפים מים/ציר ירקות ומלח, ומבשלים עד לריכוך. בסיר לחץ: רבע שעה. כשהגזר רך, טוחנים את המרק בבלנדר מוט, טועמים, מתקנים תיבול. מגישים עם כוסברה קצוצה.





*גארם מסאלה אני מכינה כך (אפשר להכפיל ולשלש כמויות):
כפית זרעי הל
כפית זרעי פלפל שחור
כפית זרעי כמון
כפית "מסמרי" ציפורן
שליש אגוז מוסקט
8-5 ס"מ מקל קינמון

טוחנים היטב במטחנת תבלינים. שומרים בצנצנת אטומה במקרר או במקפיא.

בתיאבון!

יום שלישי, 6 באוקטובר 2015

עונת המלפפונים ושיתוף מתכונים

יש משהו נחמד בחדוות השיתוף הישראלי. פעמים רבות הוא נתפס, בצדק, כחטטנות, אבל בכל הקשור למטבח ולבישולים, איזו דרך נהדרת להרחיב את מגוון המתכונים הביתי! הכול הולך: שאלות בשוק או במכולת "מה עושים עם זה? מה את מבשלת מזה? איך?" במטבחון במקום העבודה, שם בוחנים את קופסת האוכל של הקולגות ומתעניינים בשאריות המרתקות שכל אחת הביאה, והחלפת מתכונים בעקבות סעודות משותפות. יש לי מתכונים שמורים על פתקים או כרטיסיות, מתכונים שאמי קיבלה מחברות ("הפנקייק של כרמלה") לפני כמעט חמישים שנה, ולא מעט מהת'ר, בשלנית יצירתית שאתה עבדתי במקום העבודה הראשון שלי, בבניין יפה ומוזנח במגרש הרוסים. היום, מתכונים מגיעים בדרכים  אחרות, למשל במייל או בווטצאפ... וכמובן בבלוגים. אני אוהבת את כל הדרכים, הישנות והחדשות.



הנה שני מתכונים למלפפונים שהגיעו בשתי דרכים: המלפפונים המוחמצים המתקתקים של הת'ר, והמלפפונים ה"מוכים" של הניו-יורק טיימס, בטעם סיני, שהגיעו בלינק בדוא"ל מבועז. שניהם מעולים!

המלפפונים הצהבהבים של הת'ר: בחומץ עם תבלינים

רכיבים

ארבעה מלפפונים שמנים פרוסים לפרוסות עבות 
חצי בצל סגול, פרוס דק-דק
מלח (בערך שתי כפיות)

לתחמיץ
1 כוס חומץ (אפשר לדלל עד שליש ממנו במים)
חצי כוס סוכר 
1 כפית גדושה גרגרי חרדל 
1 כפית כורכום 
6 גרגרי פלפל אנגלי 
3-2 "מסמרי" ציפורן 
חתיכת מקל קינמון 



הכנה
מסדרים את פרוסות המלפפון והבצל בשכבות במסננת, וממליחים כל שכבה. מחכים שעה עד שלוש שעות, שוטפים ומסננים.
 


מרתיחים את רכיבי הרוטב (חשוב לא להשתמש בסיר אלומיניום כשמבשלים חומץ). כשהנוזל רותח, משקיעים בו את המלפפון והבצל, משאירים לצינון ומערבבים מדי פעם. מעבירים לצנצנת ושומרים בקירור.
טעים באותו יום, מעולה למחרת... 

המלפפונים המוכים ששלח בועז במייל, מהניו-יורק טיימס

במתכון המקורי, מכים את המלפפונים בפטיש שניצלים, מניחים תחת קוביות קרח ומשקולת, ורק אז מתבלים. בפעם הראשונה הכנתי את המתכון כלשונו, והכיתי במלפפונים בכף עץ, כי את פטיש השניצלים הוצאתי מהבית עם הטבעונות. בדיעבד, החלטתי שהאלימות לא מתאימה לי, ולא השתכנעתי שהיא באמת משדרגת את ספיגת הטעם במלפפונים. בפעם הבאה פרסתי את המלפפונים בסכין מיוחדת שחרצה בהם פסים, והתאמתי את הרוטב לטעמי. המתכון המקורי כאן (יש בו גם שבבי פלפל חריף, שומשום קלוי ושום טחון), והנה הגרסה שלי.

רכיבים
4 מלפפונים שמנים (כ-500 גרם)
1 כפית מלח גס
3 כפות חומץ אורז
2 כפות רוטב סויה
1 כף שמן שומשום קלוי

הכנה
פורסים את המלפפונים לפרוסות עבות בסכין "מקומטת", מפזרים עליהם את המלח ומשאירים במסננת חצי שעה עד שלוש שעות. שוטפים ומסננים. מערבבים את החומץ עם רוטב הסויה ושמן השומשום, ויוצקים על המלפפונים. משאירים לספיגה בכלי שטוח, מצננים.

   


הסכין "המקומטת" מגדילה את שטח הפנים של פרוסות המלפפון ואת ספיגת הרוטב בהם. את שלי קניתי בפחות מ-8 ש"ח בחנות העודפים של נעמן


ומה על הפרוסה? "לאבנה" מטופו משי, המצאה גאונית שראיתי באתר תיאבון בריא: מסננים היטב חבילה של טופו משי, סוחטים נוזלים ככל שניתן. מעבדים במעבד מזון למחית חלקה ומוסיפים מעט מלח, שתיים-שלוש כפות מיץ לימון, שתיים-שלוש כפות שמן זית, חצי כפית זעתר. אפשר כמובן לגוון בתוספות.

יום שלישי, 29 בספטמבר 2015

טוב שיש תמר... הממתק האולטימטיבי

כמה נחמדה היתה הסוכה בבניין המשותף שבו גדלתי. שניים או שלושה אבות התגייסו להקים אותה מקרשים ושמיכות, וילדי הבניין התאספו אצלנו להכין קישוטים מנייר צבעוני ודבק שאמי בישלה מקמח ומים—אני רק חושבת על הריח ומיד מרגישה "סוכות". אמנם גם אז היו בחנויות קישוטים קנויים, כדורים קסומים שנפתחו ממגזרות, דגלים עם פתותי זהב וכסף, שכולם נראו לי מופלאים. אבל לקנות קישוטים? מה פתאום? זה לא מספיק מושקע. 
מזמן לא ישבתי בסוכה, מזמן לא הכנתי קישוטים, אבל ממתק מיוחד לחג, מפרי התמר, הכנתי בהחלט ובהצלחה רבה.
את המתכון ראיתי בקבוצת הפייסבוק המגניבה What FAT Vegans Eat (אלו ראשי תיבות! FAT=Fantastic Amazing Terrific), התלהבתי ומיד ניסיתי. המתכון פשוט מאד: מגלענים תמרים, ממלאים בחמאת בוטנים ומצפים בשוקולד מומס. בתיאבון! 


רכיבים
20 תמרים מזן מג'הול
5 כפיות חמאת בוטנים
10 בוטנים מלוחים קצוצים
100 גרם שוקולד מריר

הכנה

מגלענים בזהירות את התמרים: חורצים בצד בסכין חדה ומשחררים את הגלעין. קל לעשות זאת אם התמרים קרים מהמקרר.
ממלאים כל תמר ברבע כפית חמאת בוטנים ובבוטנים קצוצים. מחזירים למקרר לחצי שעה. 
ממיסים את השוקולד במיקרוגל או בבאן-מארי. פורסים נייר אפייה על מגש שיכיל את כל התמרים. טובלים כל תמר בשוקולד המומס, מוציאים בעזרת שיפוד עץ או מזלג, ומניחים על נייר האפייה.
מצננים עד שהשוקולד מתקשה.
שומרים במקרר.


ואם המחשבה על המסת שוקולד וציפוי כל תמר ותמר לא אטרקטיבית לכם... אפשר בהחלט לוותר על הציפוי. אבל לא כדאי.

מועדים לשמחה!

יום חמישי, 10 בספטמבר 2015

שוקולד במלית קרם לוטוס וחמאת בוטנים

הכותרת מספרת כמעט הכול: אלו "פרלינים" משוקולד ממולאים בתערובת מענגת של חמאת בוטנים וממרח לוטוס. כמעט הכול, חוץ מהטעם הנהדר של הממתקים האלה. נכון, ההכנה דורשת קצת התעסקות... אבל לדעתי התוצאה המענגת מצדיקה אותה! 




הרעיון למתכון הגיע משיטוטים ברשת: חיפשתי גרסה טבעונית לממתק שנהגתי להכין לאחייני ולאשתו לפני שנהייתי טבעונית. כשמצאתי את המתכון של אורי שביט ל"סניקרס טבעוני" התלהבתי מאד, אבל החלפתי את סירופ המייפל בממרח לוטוס. התאהבתי בתוצאה, נהניתי מתגובות הטועמים, ואז נזכרתי שהמתכון שאדם ודור אהבו היה בכלל טוויקס, ולא סניקרס. החיפוש לא תם, אני ממשיכה לנסות.

רכיבים (לכ-30 פרלינים)

150 גרם שוקולד מריר איכותי (לפחות 60% מוצקי קקאו)
10 כפיות חמאת בוטנים (אפשר בהחלט עם חתיכות)
10 כפיות ממרח לוטוס


הכנה
מכינים מראש תבניות עם שקעים קטנים: אני השתמשתי בשתי תבניות סיליקון עם 15 שקעים, שקניתי בחנות כלים חד-פעמיים בשוק.
מערבבים את ממרח הלוטוס עם חמאת השקדים בקערה קטנה.
ממיסים מחצית מהשוקולד בבאן מרי או במיקרוגל. יוצקים את השוקולד המומס בזהירות לתבנית, ומנערים אותה כך שכל שקע יצופה בשכבה דקה של שוקולד. מצננים היטב במקרר. מכיוון שהשכבה דקה, היא תתייצב במהרה. את השוקולד שנותר שומרים לשלב הבא.
כשהשוקולד התייצב, מניחים בשקעים תערובת לוטוס-בוטנים (קצת פחות מחצי כפית בכל שקע, תלוי כמובן בגודל השקעים). ממיסים את שאר השוקולד, ומכסים את השקעים היטב.







אם נשאר מהתערובות ואין מקום בתבנית, מערבבים את השאריות, ומעבירים לתבנית או לקופסת פלסטיק. מקפיאים, וחותכים לקוביות קטנות.

בתיאבון, ושנה טובה ומתוקה לכולנו!

יום ראשון, 6 בספטמבר 2015

כופתאות כרובית הודיות ברוטב עגבניות פיקנטי

הכול התחיל בקשיו שהשריתי ושכחתי למה ומדוע. האגוזים היו מושרים, מסוננים ושמורים במקרר. חזרתי מהעבודה, פתחתי את המקרר והחלטתי לאלתר לעצמי משהו טעים לארוחת הערב. מפה לשם... מצאתי את עצמי מכדררת כופתאות זהובות לאפייה ומבשלת רוטב עשיר-טעמים ומופלא.  ממש הרגשתי את ההשראה יורדת ומתבלת לי את הארוחה הטעימה ביותר שהכנתי לעצמי מזה זמן רב! 
שימו לב: תערובת הכופתאות כל כך טעימה, שאפשר להגיש אותה (לפני הוספת קמח העדשים והשמן) כמחית בפני עצמה. הרוטב מתובל במשורה, וחלב הקוקוס מעדן את חריפותו.


לכופתאות

(15-12 כופתאות)
1 כוס קשיו מושרה כ-8 שעות, מסונן
400 גרם כרובית קפואה (חצי חבילה)
3 בצלים ירוקים
2 כפיות מלח
 כפית הל טחון
1 כפית כרכום
3 כפות קמח חומוס או קמח עדשים
1 כף שמן
מעט שמן לשימון התבנית


לרוטב העגבניות
2 כפות שמן חמניות
1 בצל קצוץ
1 ס"מ ג'ינג'ר טרי, מגורר
7 עגבניות בינוניות, קצוצות (4 כוסות)
1 כפית פפריקה חריפה
½ כפית גארם מסאלה
1 כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
1 כוס מים
1 כוס חלב קוקוס

הכנה
מכינים את הרוטב: מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן, וכשהוא מזהיב מוסיפים את הג'ינג'ר המגורר. מוסיפים את העגבניות הקצוצות, מכסים ומבשלים כרבע שעה. מוסיפים מלח, פפריקה וגארם מסאלה. מערבבים, מוסיפים מים ומבשלים עוד עשר דקות. טוחנים בבלנדר מוט לרוטב חלק, מוסיפים את חלב הקוקוס, מבשלים עוד חמש דקות. אם רוצים, אפשר להוסיף לרוטב אפונה או שעועית קפואה.
מכינים את הכופתאות: מחממים תנור לחום בינוני. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותה במעט שמן. מאדים את הכרובית במעט מים במיקרוגל או בסיר, עד לריכוך בלבד. מסננים. טוחנים במעבד מזון את הקשיו עם הבצל הירוק, מוסיפים את הכרובית המסוננת, מוסיפים מלח, כרכום והל טחון. מערבבים, מוסיפים קמח חומוס או עדשים ושמן. מערבבים היטב, לוקחים בידיים רטובות כף תערובת ומכדררים. מניחים את הכופתאות בתבנית ואופים כעשרים דקות.


מגישים את הכופתאות ויוצקים עליהן את הרוטב. 
את השאריות, אם יש, שומרים בנפרד במקרר.




בתיאבון!
נ"ב בדיעבד נזכרתי: השריתי את הקשיו כדי להכין ממנו ממרח טעים.

יום ראשון, 23 באוגוסט 2015

אנרגיה גרעינית טבעונית

מה אוכלים טבעונים? שקדים, אגוזים ופיצוחים, שהרי הם עמוסים בוויטמינים, מינרלים, שומנים "טובים" וחלבונים! כך גם אני אמרתי לעצמי לפני כמעט ארבע שנים, ובחודשים הראשונים של הטבעונות התפנקתי בשפע, שבמקביל הוא גם עתיר קלוריות ושומנים. עד מהרה הבנתי: בריא בריא, אבל לא כדאי להגזים. כדי להמשיך ליהנות ממאגר הטוב הזה, התחלתי להכין תערובות של זרעים ופיצוחים ולאכול אותן בצורה מבוקרת, כלומר עם האוכל ולא כחטיף: תערובת סטייל-ג'עלה לסלט או לאורז, ותערובת אגוזים עם פירות יבשים לאכילה עם קוואקר, סטייל מוזלי. כף או שתיים ביום מספקות מידה נאה של ויטמינים ומינרלים בכמות זניחה של שומנים.


הג'עלה
על שם המנהג התימני, אם כי ברור שהג'עלה התימנית לא תזהה את התערובת שלי כבת משפחתה. אפשר לטגן, אבל חכם יותר לעשות כמו שלימדה אותי אחותי, ולאפות. אני מכינה כמות גדולה, שומרת במקרר ובמקפיא, ומוסיפה כף או שתיים מדי יום לסלט. מעולה גם על אורז או מג'אדרה, ומתאים בשמחה בפורים במשלוח המנות!

רכיבים
2 כוסות שבבי שקדים
2 כוסות פיסטוקים קלופים, לא קלויים
2 כוסות זרעי חמניה
2 כוסות זרעי דלעת
כף שמן חמניות
4 כוסות בצל יבש (לא מטוגן)
4 כפות שומשום

הכנה
מחממים תנור לחום בינוני-נמוך (160 מעלות צלסיוס). קוצצים את הפיסטוקים. מערבבים בתבנית מרופדת בנייר אפייה עם השקדים וזרעי החמניה והדלעת. מוסיפים כף שמן ומערבבים היטב. קולים בתנור כעשר דקות עד רבע שעה. מוציאים מהתנור, מוסיפים בצל מיובש ושומשום, קולים עוד כחמש דקות. בודקים מדי פעם, וכשהבצל משחים, מוציאים ומצננים היטב. מעבירים לקופסאות אטומות ושומרים במקרר. 





 במשלוח המנות

על האורז

בסלט


מוזלי: תערובת פירות יבשים ואגוזים

להבדיל מהתערובת הקודמת, את התערובת הזו רק קוצצים ולא קולים. אני אוהבת לגוון, ולהשתמש באגוזים שלא שמתי בג'עלה

רכיבים
כוס תמרים
כוס חמוציות או צימוקים או גוג'י 
כוס משמשים  או שזיפים מיובשים
כוס אגוזי ברזיל
כוס אגוזי מלך
כוס שקדים 

הכנה
מגלענים תמרים ומשמשים (בודקים גם את אלו שנרכשו מגולענים!), קוצצים את כל הרכיבים גס במעבד מזון או בסכין, שומרים בכלי אטום במקרר.

להגשה 
כף תערובת מוסלי
שתי כפות קוואקר (פתיתי שיבולת שועל) גס או דק
חצי כוס מיץ תפוזים או משקה שקדים

מערבבים, משהים כעשר דקות עד חצי שעה עד ששיבולת השועל מתרככת.



בתיאבון!