יום שני, 9 בספטמבר 2013

עוגת וניל ושוקולד צ'יפס



"במוצאי יום הכיפורים בת קול יוצאת ואומרת (קהלת ז) לך אכול בשמחה לחמך..." (קהלת רבה, מצוטט בלקט המרתק של ש"י עגנון, ימים נוראים, הוצאת שוקן, ירושלים 1938)


העוגה הזו רכה, נימוחה ונעימה, מתוקה במידה ומנוקדת בנטיפי שוקולד: בדיוק המאכל המשמח והמתאים לשבירת הצום. המתכון הוא תוצאה של כמה ניסיונות לטבען מתכון שאהבתי מאד, שהכיל ביצים, חמאה ושמנת. במקום החמאה, ניסיתי להשתמש במחמאה, בשמן קוקוס ובשמן חמניות: שמן החמניות היה המוצלח מכולם.  באחד הניסיונות השתמשתי במעדן וניל במקום השמנת, והתוצאה הייתה מתוקה מדי ועם טעם לוואי מודגש: שמנת סויה לבישול של אלפרו נתנה תוצאה נעימה יותר. 

גמר חתימה טובה לכולנו!



רכיבים

לתבנית אינגליש קייק קטנה (18 ס"מ) ושתי תבניות מאפינס קטנות

כוס (80 גרם) שמן חמניות
כוס (80 גרם) סוכר
¼ כפית מולסה (לטעם ולצבע, לא חובה)
כוס (בערך 110 גרם) רסק תפוחי עץ
½ כפית חומץ לבן
130 גרם קמח לבן (1 כוס פחות 1 כף)
1 כפית אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
½ חבילה אבקת פודינג אינסטנט וניל  (4 כפות, 40 גרם)
100 מ"ל שמנת סויה של אלפרו (כ כוס)
½ כוס שוקולד צ'יפס מריר פרווה
חופן חמוציות (לא חובה)


הכנה

מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס) ומשמנים את התבניות.

בקערה בינונית מערבבים שמן וסוכר. מוסיפים מולסה (אם משתמשים), רסק תפוחי עץ וחומץ ומערבבים היטב. מנפים את הקמח עם אבקת האפייה והסודה לשתייה, ומוסיפים לקערת הערבוב לסירוגין עם שמנת הסויה ואבקת הפודינג. מערבבים היטב, מוסיפים את השוקולד צ'יפס והחמוציות (אם משתמשים) ומערבבים שוב. יוצקים את הבלילה לתבניות לגובה שני-שליש, ומעבירים לתנור. אופים 30–40 דקות, או עד שקיסם שננעץ למרכז התבנית יוצא יבש. מצננים על רשת.

אפשר להקפיא.

הערה על חומץ: בעוגות טבעוניות מוסיפים מעט חומץ הדרים (חומץ לבן, פשוט) עם מעט סודה לשתייה, כדי להגביר את תפיחת הבלילה.


הערה על רסק תפוחי עץ: אפשר לקנות גביעי רסק תפוחים, ואפשר להכין כמות גדולה לבד ולהקפיא יחידת של שליש-כוס בשקיות ניילון או בגביעים. איך מכינים? מקלפים תפוחי עץ חמוצים, מסלקים ליבה וגרעינים, חותכים לקוביות, מעבירים לסיר, מכסים במים ומבשלים בסיר מכוסה על להבה קטנה עד לריכוך, כרבע שעה. עד לשלב זה ניתן גם לבשל במיקרוגל בכלי מכוסה, בפחות מים. מסננים ומרסקים. מתפוח בינוני מתקבל גביע אחד. 















מחברת המתכונים תוך כדי עבודה...

4 תגובות:

  1. תמר רואים בתמונה את המרקם של העוגה! יאמי. אהבתי את הכתב היד המצורף, מסמך אוטנתי(-:

    השבמחק
  2. העוגה נראית מדהים
    נראה לך שאפשר להשתמש בקמח 70% במקום הקמח הלבן? (מעניין גם לגבי העוגת תמרים?)
    תודה רבה
    נעם

    השבמחק
  3. העוגה נראית מדהים
    נראה לך שאפשר להשתמש בקמח 70% במקום הקמח הלבן? (מעניין גם לגבי העוגת תמרים?)
    תודה רבה
    נעם

    השבמחק
  4. נעם, נראה לי שבשני המקרים אפשר להחליף בקמח מלא, אבל אני לא ניסיתי, ומן הסתם יהיה צורך להגדיל מעט את הנוזלים בעיסה. אשמח לשמוע איך היו התוצאות אם ניסית, ואשתדל להביא גם עוגה עם קמח מלא בעתיד :)

    השבמחק