יום שני, 3 בנובמבר 2014

מרק גזר ושומר קלויים עם ערמונים (ומשהו על הצהרת בלפור)

החורף הגיע, ואפשר להתחיל לתכנן מרקים ותבשילי קדירה מחממים. למרק המופלא הזה יש צבע יפהפה וטעם עמוק, מדהים, בזכות מעט רכיבים: גזר ושומר שנקלו בתנור עם בצל ושום, וחופן ערמונים. השתמשתי בערמונים מוכנים משקית, אבל אפשר כמובן לקלות אותם לבד, בבית.
הערמונים שרואים בפארקים באירופה, פורחים כמו נרות על עוגת יום הולדת ענקית באביב ומשירים פרי יפהפה בסתיו, נקראים  ערמונית הסוסים  ואין להם קשר "משפחתי" עם הערמונים לאכילה. אבל יש להם קשר מעניין להצהרת בלפור, שנמסרה ליהודי בריטניה אתמול לפני 97 שנים. בתקופת מלחמת העולם הראשונה פיתח חיים וייצמן עבור משרד התחמושת הבריטי שיטה לייצור אצטון, שהיה נחוץ לשימוש בייצור אבקת שריפה, על-ידי התססה של חומרים טבעיים, למשל תירס. עלתה השערה שגם מפרי הערמונים ניתן יהיה להפיק אצטון. הממשלה פרסמה קול קורא מעורפל למדי בטיימס של לונדון וקראה לאסוף את הערמונים ולהביאם "לצרכים מסויימים" למען המאמץ המלחמתי. קבוצות של ילדים וצופים התגייסו (בעבור תשלום סמלי) לאיסוף הפרי, שבסופו של דבר לא הניב תפוקה מרובה. וייצמן העביר את זכויות הפטנט לממשלה הבריטית וזו, בתמורה (יש אומרים), החליטה לראות "בעין יפה" הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. 


ערמונית הסוסים: לא למאכל!

רכיבים
6 גזרים בינוניים (כחצי קילו)
1 שומר גדול 
1 בצל סגול קטן
3 כפיות שמן זית
2-4 שיני שום
1 ליטר ציר ירקות*
1 חבילה (100 גרם) ערמונים בוואקום
מלח ופלפל שחור לפי הטעם

*אם אין ציר מוכן, אפשר בהחלט להשתמש במים, ולהוסיף להם חצי צרור פטרוזיליה וגבעול סלרי. 

לפני האפייה
 
אחרי האפייה
בתיאבון!
הכנה
מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות צלסיוס) ומרפדים תבנית בנייר אפייה. מקלפים את הגזרים וחותכים אותם למקטעים. פורסים את השומר, מקלפים ופורסים את הבצל. מקפיצים את הירקות בקערה עם השמן, וממליחים. אמנם כך מלכלכים עוד כלי, אבל גם שולטים בכמות השמן!
מסדרים את הירקות בתבנית ואופים עשרים דקות. מוסיפים את שיני השום ואופים עשרים דקות נוספות.
מעבירים את הירקות הקלויים לסיר, מוסיפים את ציר הירקות (או מים עם עשבי תיבול) ואת הערמונים, מכסים ומבשלים כארבעים דקות ברתיחה עדינה. לחלופין, מבשלים רבע שעה בסיר לחץ.
ממליחים ומפלפלים, טוחנים בבלנדר מוט. 




8 תגובות:

  1. נשמע טעים להפליא!
    טב, מלבד השומר...
    מה אפשר במקום?

    השבמחק
  2. חיכיתי לשאלה הזו! איך אפשר לא לאהוב שומר? :-) נראה לי אולי כמה שורשי פטרוזיליה, או אפילו תפוח אדמה.

    השבמחק
  3. :) לא אוהבת את כל משפחת הטעם הזו - אניס וחבריו..
    תודה תמר!

    השבמחק
  4. רעיון הקליה פשוט מעולה, אוהבת את הצבע היפיה.

    השריף

    השבמחק
  5. עכשיו הירקות בתנור...ניחוחות סתיו בבית.

    השבמחק