יום שלישי, 9 בדצמבר 2014

מעדן טבעוני עם שם מתעתע: mincemeat של חג המולד

הנה מעדן משובח מהמטבח האנגלי: שפע של פירות מיובשים קצוצים עם שקדים, תפוח עץ, קליפת תפוז, תבלינים וברנדי. המינסמיט הזה הוא הגרסה הטבעונית של התערובת שבמקורה, בימי הביניים, הכילה בשר קצוץ. נהוג להכין את התערובת ביום ראשון של סוף נובמבר, לקראת תקופת ה"ציפייה" (advent) לחג המולד, ומשתמשים בה להכנת פודינג חג המולד, אותו מבשלים באידוי ממושך ומגישים שרוי בברנדי ולוהט בלהבות, או למילוי טארטלטים. אפשר גם לצרף כף או שתיים לעוגות בחושות או למלית של שטרודל.
התערובת נשמרת יפה במקרר, ורק משביחה עם הזמן: תערובת שתכינו היום תהיה מעולה לט"ו בשבט.
בשנים האחרונות, במקום להשקיע בבצק פריך, אני משתמשת בבצק פילו או בבצק סיגרים, שאותם אני ממלאה בתערובת המעולה הזו.  





יום ראשון של הערבוב
במסורת האנגלית, כל בני המשפחה מערבבים את התערובת ומבקשים משאלה לשנה החדשה
רכיבים

לשלוש צנצנות מינסמיט
500 גרם פירות יבשים (צימוקים בהירים וכהים, משמשים וכמה שזיפים) 
60 גרם שקדים קלופים 
100 גר קליפת הדרים מסוכרת 
תפוח עץ חמוץ בינוני, קלוף ומפולח
100 גר' מרגרינה (או 80 גרם שמן קוקוס) 
120 גר סוכר חום
1 כפית תערובת קינמון, מוסקט וציפורן טחונים
קורט מלח 
מיץ וקליפה מלימון וחצי 
קליפה מתפוז אחד
1/2 כוסית ברנדי 

הכנה
שוטפים היטב ומייבשים את הפירות היבשים. טוחנים אותם במעבד מזון יחד עם השקדים, קליפת ההדרים ותפוח העץ.
אם אין מעבד מזון, אפשר פשוט לקצוץ היטב בסכין חדה - כך נהג אבי ז"ל לעשות בילדותי, לפני שהגיע מעבד המזון למטבח.
מעבירים את התערובת לקערה גדולה, מוסיפים מרגרינה או שמן קוקוס, סוכר, מלח, מיץ וגרידת לימון ותפוז, תבלינים וברנדי. מערבבים היטב. מעבירים לצנצנות מעוקרות, מכסים ושומרים במקרר או במקום קריר.
השומן לא נמס לגמרי ורואים נקודות לבנבנות בצנצנת: אל דאגה! באפייה הכול יימס וצבע התערובת יעמיק.



סיגרים ממולאים מינסמיט
ל-24 "אצבעות"

1 צנצנת מינסמיט (כשליש מהכמות לעיל)
12 עלי סיגר מרובעים, מופשרים
1 כף קורנפלור
3 כפות מים
שמן לריסוס 



הכנה
מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה, משמנים אותו ומחממים תנור לחום של 200 מעלות צלסיוס (בינוני-גבוה).
בקערית קטנה מערבבים קורנפלור ומים: התערובת הזו תשמש להדבקת העלים המגולגלים.
חותכים כל עלה סיגר לחצי. מושחים מתערובת ה"דבק" בקצותיו, מסדרים כף של מלית על הסיגר, סוגרים מכל הכיוונים ומגלגלים. מניחים בתבנית כשה"תפר" כלפי מטה.
מרססים או מושחים בשמן, מכניסים לתנור ואופים עד שהסיגרים משחימים, כעשר דקות.
מפדרים באבקת סוכר ומגישים חם או פושר.

 





 לזכר אבא שלי
(צילם: אחי)



 10.8.2004-9.12.1926

4 תגובות:

  1. תודה על המתכון
    ותודה רבה על התמונות מעוררות הגעגועים..

    השבמחק
  2. אם רוצים להסב את המתכון הזה לפודינג חג המולד, מה צריך לעשות?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני עוד עובדת על זה, כלומר על יחסי קמח/פירורי לחם/סוכר ותפוח עץ.... זה מה שצריך להוסיף, ואז לאדות כשלוש שעות (כן כן) בקערה חסינת אש. מקווה לעדכן בקרוב - לקראת ט"ו בשבט :)

      מחק