יום שני, 2 במרץ 2015

מהודו עד כוש—מחווה לבאג'י בצל (ללא גלוטן)


במהלך חופשה באנגליה נסעתי לעיר באת', ובסוף יום שטוף-שמש, שבו שוטטתי בין היתר גם במרחצאות הרומאים וגם באולמות הכֶּנֶס (הזכורים מהטיית הלב של ג'יין אוסטן), השתתפתי בסדנה לבישול אוכל רחוב הודי בבית הספר לבישול Demuths.   
קלינו, כתשנו, ערבבנו, לשנו, טיגנו, בישלנו וגם ישבנו לסעודה נהדרת מעשה ידינו—והכול בליווי הסברים מפורטים ועזרה ובאווירה נעימה ומקצועית. אני אשוב לשם, ללא ספק, רק עוד לא החלטתי לאיזו סדנה!
אחד המאכלים המתבקשים כשמדברים על אוכל רחוב הודי הוא באג'י בצל, ואכן בהדרכת רייצ'ל המקסימה והצוות המיומן קלינו את תערובת התבלינים, הוספנו לעיסה ושלחנו לטיגון. הקוצנזוס הוא שבאג'י חייבים לטגן—הרי פירוש השם הוא "לביבה מטוגנת". בחוסר חיבתי לקונצנזוס באשר הוא, התעקשתי, וכשחזרתי הביתה הכנתי מחווה לבאג'י בצל: מכרישה, ואפוי בתנור. התוצאה, לטעמי, נהדרת! 
אז לכבוד הפסוק היחיד בערך במגילת אסתר שאני מצליחה לקרוא בלי להתרגז... ולזכר החופשה הנחמדה שלי, ולחיי חופשות נעימות ומהנות לכולנו—קבלו את הגרסה האפויה לבאג'י. חג שמח!

באג'י כרישה אפוי
מבוסס על מתכון של רייצ'ל דמוט

רכיבים
תערובת התבלינים 
2 כפות זרעי כמון
2 כפות זרעי כוסברה
1 כף זרעי שומר
½  כפית אבקת כרכום
½  כפית צ'ילי גרוס
1 כפית פפריקה מתוקה
הכנה 
קולים את הכמון, הכוסברה והשומר במחבת יבשה למשך דקות אחדות על להבה בינונית עד שיעלה ניחוח עדין. נזהרים לא לשרוף. טוחנים במטחנת תבלינים או קפה (או במכתש ועלי) ומערבבים עם שאר הרכיבים.
הכמות שכאן גדולה מהכמות שדרושה למתכון: אני שומרת בצנצנת במקרר ומוסיפה למרק, לקארי, לתפוחי אדמה אפויים בתנור.


באג'י כרישה
לתריסר באג'י 
4 כרישים, החלק הלבן בלבד
½ כוס קמח חומוס
1 כפית מלח
1 כף תערובת תבלינים (לעיל)
½ כפית פלפל שחור גרוס
½ כוס מי סודה 
2 כפות שמן חמניות
שמן לשימון התבנית


הכנה
מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות צלסיוס). מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותה.
מנקים את הכרישים וחותכים לטבעות.
מנפים את קמח החומוס לקערה (וזאת כי הוא נוטה להיות גושי), מוסיפים מלח, פלפל ותערובת תבלינים. מוסיפים בהדרגה מי סודה ושמן ומערבבים עד שמתקבלת תערובת סמיכה: מוסיפים מי סודה אם צריך. מוסיפים את טבעות הכרישה, מערבבים.
לוקחים כף מהתערובת ומניחים על נייר האפייה המשומן. אופים כ-20 דקות או עד שהבאג'י שחום  ונפרד בקלות מהנייר.
מגישים עם צ'אטני כלשהו. 
גיוונים: בצל חצוי ופרוס דק, או כרובית חתוכה לפרחים קטנים, שטופה ומיובשת היטב.



כשהבאג'י שחום ונפרד בקלות מהנייר, הוא מוכן



צ'אטני כוסברה מהיר:
טוחנים במעבד מזון חבילת כוסברה, עלים מארבעה גבעולי ריחן, שני שיני שום, שמינית פלפל ירוק חריף, שלוש כפות מיץ לימון, כפית מלח, שתי כפות שמן חמניות.








3 תגובות:

  1. אם אני משתמשת בזרעים טחונים ולאמטוחנת בבית, עדיין לשם כמות של כף או פחות?

    השבמחק
  2. אם אני משתמשת בזרעים טחונים ולאמטוחנת בבית, עדיין לשם כמות של כף או פחות?

    השבמחק
    תשובות
    1. יעל, מכיוון שיש במתכון גם תבלינים שלמים וגם באבקה, הייתי מפחיתה במעט את הכמון, הכוסברה והשומר. א ב ל הטעם יהיה שונה: הקלייה של התבלינים השלמים לפני הטחינה מוסיפה הרבה לטעם. גם אם אין לך עלי ומכתש או מטחנה, אפשר להשתמש בקצה של מערוך ובסיר כדי לטחון - לטחינה גסה למדי, אך משתלמת בטעם. בהצלחה!

      מחק