יום רביעי, 19 באוגוסט 2015

גלילות ממולאות מבצק שקדים טבעוני (מתוקות או פיקנטיות)

ההכרח הוא אם ההמצאה, אמר אפלטון (או לפחות כך "אמר" בתרגום לאנגלית), ובמטבח היצירתי של אחותי יש ביטוי תמידי לאמרה זו. היא ממציאה, מאלתרת ומשדרגת מתכונים, עם דגש על מתכונים טבעוניים עבורי. לאחרונה שדרגה מתכון ותיק של גלילות תמרים: במקור, הבצק די סתמי (קמח, מרגרינה, אבקת אפייה, מים). כשאחותי מצאה יום אחד  קמח שקדים  במקרר, החליטה להוסיף אותו לבצק הגלילות. התוצאה: בצק במרקם פריך וטעם עשיר וממכר. השדרוג/שינוי הבא היה מלית פיקנטית, והמרת הקמח הלבן בקמח כוסמין. ושוב, תוצאה מעולה!
שימו לב, הכמות שמתקבלת היא גדולה, כתשעים עוגיות. אפשר להקפיא, ואם אין מקום במקפיא, אפשר להכין חצי או רבע כמות.



רכיבים
(לשש גלילות, 15 עוגיות מכל אחת)
300 גרם שקדים טחונים
540 גרם קמח לבן או כוסמין*
2 כפות אבקת אפייה (שתי שקיות)
1 כוס שמן חמניות
1 כוס מים רותחים 

*אם משתמשים בקמח כוסמין, יהיה צורך בעוד כף עד ארבע כפות מים.

למלית
2 צנצנות ממרח תמרים (450 גרם כ"א)
הל טחון
גרידת לימון
אגוזים קצוצים

מלית אחרת (כמות לכל גלילה)
2 כפות ריבת משמש או תפוזים  
1 כף קקאו מעורבבת עם כף וחצי סוכר  

להגשה
אבקת סוכר

הכנה
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס) ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.
מערבבים את כל הרכיבים בקערת מיקסר ולשים בוו הלישה לבצק נעים. אם אין מיקסר, אפשר בהחלט לערבב בכף עץ, ביד חזקה ובזרוע נטויה.
מחלקים את הבצק לשישה חלקים, ומרדדים כל חלק למלבן של 30 על 35 ס"מ. בחום הקיץ כדאי לשמור במקרר את חלקי הבצק הממתינים לרידוד. 
מלית תמרים: מורחים כל גלילה בשלוש כפות ממרח תמרים, זורים עליה גרידת לימון, אבקת הל ואגוזים קצוצים (או אחד מכל אלה) , מגלגלים לכרוכית, ופורסים לפרוסות במקטעים של 1.5 עד 2 ס"מ. מניחים כל פרוסה על הצד החתוך. 
מלית ריבה וקקאו: מורחים שכבה דקה של ריבה על הבצק, זורים מעליו באחידות את תערובת הקקאו והסוכר. מגלגלים בזהירות, פורסים ומניחים על הצד החתוך בתבנית. בזמן האפייה הסוכר והקקאו מתאחדים עם הריבה לנוזל מתפרץ, ולכן צריך להקפיד לא להעמיס יותר מדי מלית על הבצק. 
אופים כ-20 דקות או עד שמשחים. מצננים, בוזקים אבקת סוכר. אפשר להקפיא. ואפשר לאכול הישר מהמקפיא.




 במתכון המקורי אופים את הגלילות וחותכים אחרי האפייה, אבל בשיטה של אחותי חותכים לפני האפייה, והעוגיות פריכות יותר מכל עבר

הגרסה המלוחה

אפשר לגוון ולאלתר מכל הבא ליד, כל עוד המלית רכה למריחה, טעימה, ונמרחת בשכבה לא עבה מדי, כדי שלא תזלוג באפייה.

מלית דלעת פיקאנטית
(לשתי גלילות)
300 גרם דלעת, חתוכה לקוביות קטנות
כפית מלח גס
חצי בצל קצוץ דק ומטוגן להשחמה בכף שמן
¼ כפית גארם מסאלה (אפשר גם קנוי)
2 כפות צ'אטני כוסברה או אריסה מתוקה

הכנה
מאדים את הדלעת עם המלח לריכוך. מסננים היטב, מוסיפים את הבצל המטוגן
ומצננים. מוסיפים גארם מסאלה, מערבבים, טועמים ומתקנים טעמים.
מרדדים את הבצק, מורחים שכבה דקה של ממרח דלעת, זולפים עליה מעט צ'אטני כוסברה או אריסה מתוקה. מגלגלים, פורסים ומניחים על נייר אפייה. אופים בחום  בינוני כעשרים דקות.






בתיאבון!

8 תגובות:

  1. נראה טעים!
    כבר הרבה זמן שאני מחפשת מתכון לגלילות תמרים על בסיס שמן.
    תודה :)

    השבמחק
  2. תודה על הפרגון והקרדיטים..

    השבמחק
  3. תגובה זו הוסרה על ידי מנהל המערכת.

    השבמחק
  4. תודה על הפרגון והקרדיטים..

    השבמחק
  5. הכנתי ויצא מעולה! תודה רבה!!!

    השבמחק
  6. מחפשת מתכון לסלילת שקדים טחונים עם שוקולד לבן חמאה ורכז חלב ללא אפיה

    השבמחק