יום שני, 7 ביולי 2014

קיש טבעוני מעולה — "ריש לקיש"

התכנסנו לחגוג ימי הולדת של קיץ, והקיש המופלא הזה היה כוכב הסעודה. הבצק פריך במידה, וקרם הקישואים, עם נגיעות נענע, פסטו וקליפת לימון, היה מצע יפה וטעים לחצאי העגבניות הצבעוניות שהונחו עליו.
את הרעיון לבצק, שעושה שימוש בשמן זית קפוא במקום מרגרינה, מצאתי בספר הנחמד Vegan Pie in the Sky.



 קיש קיש קריא!

רכיבים לבצק

לתבנית אחת מלבנית בגודל 35x13 ס"מ ותבנית אחת עגולה בקוטר 24 ס"מ

2/3 כוס שמן זית
3/4 כפית מלח
1 כף שומשום
1 כפית קצח
½ 2 כוסות קמח (לבן, או חצי לבן וחצי מלא)
8-4 כפות מים קרים מאד
1 כף חומץ תפוחי עץ

נייר אפייה ושלוש כוסות קטניות לאפייה מקדימה
הכנה
מתחילים כחצי שעה מראש: מודדים את השמן לכלי פלסטיק ומקפיאים. 
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס).
מנפים קמח לקערת מעבד המזון, מוסיפים מלח, שומשום וקצח ומעבדים לערבוב. מוסיפים את השמן מהמקפיא, מעבדים, מוסיפים כף חומץ ומוסיפים בהדרגה, כף אחר כף, את המים. אם משתמשים בקמח מלא, צריך יותר מים. מעבדים עד שהפירורים מתחילים להתגבש לבצק. מפסיקים, לשים במהירות לעיבוד. חוצים את הבצק ומרדדים כל חלק למשטח שיכסה את התבנית עם עודפים לשוליים.
מעבירים את הבצק המרודד בזהירות לתבנית, מהדקים לפינות, חותכים בסכין את העודפים.
מכסים כל תבנית בנייר אפייה, מפזרים עליה כוס וחצי קטניות, ואופים רבע שעה.
מוציאים מהתנור, מסירים את נייר האפייה והקטניות. שומרים את הקטניות בצנצנת לשימוש חוזר. עד כאן ניתן להכין מראש ולהקפיא את הקלתיות. או לשמור במקרר עד יומיים לפני המילוי והאפייה.

מלית קרם קישואים לימוני
3 כפות שמן זית
8 קישואים
4 שיני שום
2 גבעולי בצל ירוק
2 כפות נענע קצוצה
2 כפות מיץ לימון טרי
קליפה מגוררת מלימון אחד
6 כפות שקדים טחונים (אפשר להשתמש בשקדים שנשארו מהכנת משקה שקדים)
2 כפות פסטו
מלח 
פלפל שחור גרוס
1 חבילה (250 מ"ל) שמנת סויה אלפרו

לקישוט
עגבניות שרי (מודדים מראש כמה ייכנסו לתבנית)

הכנה
חוצים את עגבניות השרי. אם הקלתיות מוכנות מראש, מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס). 
במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים שום, בצל וקישואים, עד שהקישואים מתרככים. מעבירים למעבד מזון עם הנענע, גרידת לימון, מיץ לימון, שקדים טחונים ופסטו (אני אוהבת להשתמש בפסטו ההודי של אביטל סבג). טוחנים, מוסיפים את שמנת הסויה, מערבבים, ממליחים ומפלפלים.
יוצקים את קרם הקישואים אל הקלתיות האפויות. מסדרים על הקרם את העגבניות החצויות. אופים כשלושים דקות. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.







הבצק
הבצק מרודד
לפני אפייה "עיוורת"
בדרך לתנור

  קיש שכולו שיק

וריאציות
הבצק הנפלא הזה יכול להיות בסיס לקישים שונים ומגוונים. במקום עגבניות, אפשר לסדר מניפות של פרוסות זוקיני דקיקות מטוגנות להשחמה, או ברוקולי מאודה פרוס דק ומשוח במעט שמן זית.
במקום קרם קישואים, אפשר לאדות ולמעוך בטטה עם דלעת, להוסיף שמנת אלפרו או שמנת צמחית ומעט עלי מרווה קצוצים, ולקשט בזרעי דלעת. 

3 תגובות:

  1. נפלא, פשוט נפלא .

    הבצק הזה נראה מעולה , אנסה אותו בקרוב

    השריף

    השבמחק
  2. היי תמר יופי של מתכונים... תגידי מה בעצם מייצב את המלית? אין לקיש נטיה להתפרק?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה טלי! השקדים הטחונים סופחים את הלחות של הירקות ויחד עם שמנת הסויה מייצבים את הצלחת. בתיאבון!

      מחק