יום שני, 25 באפריל 2016

ומה על המצה? ממרח ארטישוק-שקדים (ללא קטניות)

אני מאד אוהבת מצות, ומאז  הטבעונות מחפשת עוד רעיונות לממרחים שיתאימו להן.  את התגלית של פסח השתא, ממרח מעודן שקשה להפסיק לזלול,  הכנתי משאריות, ללא תכנון. תוך כדי בישולים לערב החג נותרו לי כמה תחתיות ארטישוק מופשרות (את השאר מילאתי באגוזים ועשבי תיבול): חתכתי אותן, זילפתי מעט שמן זית, הוספתי שיני שום בקליפתן ופיזרתי מלח. העברתי לתנור שדלק ממילא. יחד עם ממרח שקדים, שמככב אצלי בפסח גם כטחינה, הפכו השאריות האלה למאכל המצטיין של החג.

עם חזרת ונענע, או עם עגבניה ומלח, על צלחת המצות שלי 


רכיבים
4 תחתיות ארטישוק קפואות
1כפית מיץ לימון (למי ההפשרה)
4 שיני שום בקליפתן
2 כפות שמן זית
4 כפות ממרח שקדים חלק
3 כפות מיץ לימון טרי 
6 כפות מים (או יותר, לפי הצורך)
1 כפית מלח 


הכנה
מפשירים את תחתיות הארטישוק בקערה עם מים וכפית מיץ לימון. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
מסננים את תחתיות הארטישוק, פורסים כל אחת לחמש פרוסות, מעבירים לתבנית עם שיני השום, בוזקים מעט מלח ויוצקים מעל חצי כף מהשמן.
אופים כחצי שעה או עד שהארטישוק מתרכך. מקלפים (בעצם "סוחטים") את השום.
טוחנים במעבד מזון את הארטישוק והשום.
מעבירים לקערה ומוסיפים ממרח שקדים, מיץ לימון, שמן ומלח. מערבבים היטב. אם המחית סמיכה מדי, מוסיפים מים. טועמים, מתקנים תיבול. מורחים על המצה ונהנים!

הערה: מהשקדימון (ממרח השקדים) הכנתי גם טחינה טעימה, כמו טחינה משומשום. היא מעודנת וממכרת.


מועדים לשמחה! בתיאבון!



יום ראשון, 10 באפריל 2016

לחם ללא לישה, ספונטני

לפני פסח אני מחסלת חמץ במרץ, וכל הסביבה נהנית מהתוצרת. בשבוע שעבר אפיתי כמה כיכרות של לחם ללא לישה ספונטני. את המתכון ללחם הטעים הזה קיבלתי לפני שנים, מחברה לעבודה שחזרה מביקור אצל הוריה בדרום אפריקה. הימים היו ימי האפרטהייד, ואת הלחם אפתה המשרתת מדי בוקר. לפני שחזרה לירושלים, קיבלה חברתי כיכר לחם ומתכון, וחלקה אותם איתי. זמן רב קראתי ללחם "לחם אפרטהייד" אבל עם השנים ושינוי המשטר... השתנה שמו. לא צריך ללוש, כמעט ולא צריך לחכות: מערבבים בכף עץ, מעבירים לתבניות משומנות, מתפיחים ואופים. מתקבל לחם דחוס, מלא תוספות טעימות (שאפשר לשנות ולגוון בקלות). הוא מעולה גם כטוסט. 





רכיבים
 2 כוסות קמח כוסמין
1 כוס קמח טף
2 כוסות קמח לבן 
1 כפית סוכר חום 
2 כפיות מלח 
3 כפות זרעי דלעת
1 כף זרעי פשתן
3 כפות זרעי חמניה  
½1 כפות שמרים יבשים
3 כוסות מים פושרים 
שמן לשימון התבניות

הכנה
מערבבים את כל הרכיבים בכף: מתקבלת תערובת דביקה (לא בצק) כמו של עוגה בחושה. ממלאים בתבניות משומנות מאד - לא יותר מחצי תבנית (שתי תבניות אינגליש). חשוב מאד לשמן את התבנית או לרפד בנייר אפייה כי הבצק דביק ונדבק.

העיסה סמיכה ודביקה

כדאי לשמן היטב גם את התבנית וגם את הנייר
מתפיחים בתבנית כשעה עד שעה וחצי.
מחממים תנור לחום גבוה (220 מעלות צלסיוס) ואופים עשר דקות בחום גבוה. מנמיכים ל-170 מעלות וממשיכים לאפות עוד 40 עד 30 דקות. כעבור כחצי שעה, אפשר להוציא את הלחמים מהתבניות כדי שישחימו היטב מסביב.
הערה על הקמחים: אפשר להשתמש בקמח חיטה מלא או בקמח שיפון. 
הערה על תוספות: גם כאן אפשר לגוון, להחליף או להוסיף פרג שלם, שומשום, אגוזים.



בתיאבון!

יום שני, 28 במרץ 2016

תבשיל חצילים ועדשים שחורות



אני מנסה להיזכר מי אמר את המשפט: "אם תהיו ילדים רעים נשלח אתכם לקיבוץ, ושם אוכלים חצילים כל יום" - האם זה משהו שקראתי בספר? (אולי ספר של ראובן קריץ?) או שמא שכנה מילדותי איימה כך על ילדיה? כמו הקיבוץ, גם הזיכרון הוא לא מה שהיה פעם! בכל אופן, לטעמי, חצילים הם מעדן  ובכלל לא עונש, ואני מוכנה ושמחה לבשל ולאכול אותם כל יום: פרוסות אפויות כבושות בתחמיץ עם שום ופטרוזיליה, סלט חצילים עם טחינה או לימון כבוש, חציל קלוי עם פלפל אדום... וכל תבשיל בניחוח הודי, כמו זה: חצילים, עדשים ותערובת ארומטית אך לא חריפה. 

רכיבים
1 כוס עדשים שחורות
1 כף שמן חמניות
½ כפית זרעי כמון
1 כפית זרעי כוסברה
2 ס"מ שורש זנגוויל טרי, מגורר
2 שיני שום קצוצות או 5 ס"מ גבעול שום ירוק, פרוס
1 כף גארם מסאלה*
1 כפית פפריקה
½  כפית צ'ילי גרוס (לא חובה)
2 חצילים מוארכים, בינוניים
2 עגבניות קצוצות 
2-1 כוסות מים
1 כפית מלח (או יותר: לפי הטעם)
1 כף מיץ לימון טרי
חופן עלי כוסברה קצוצים – להגשה (אופציה)

הכנה
בוררים ושוטפים את העדשים, ומשרים במים לפחות שעה. אפשר להשרות מראש, לסנן ולהקפיא.
חותכים את החצילים לקוביות קטנות, בלי לקלף.
מחממים את השמן בסיר רחב, ומטגנים בו את זרעי הכמון והכוסברה. מוסיפים זנגוויל מגורר ושום, מטגנים דקה, מוסיפים גארם מסאלה, צ'ילי גרוס (אם משתמשים) ופפריקה. מערבבים, מוסיפים קוביות חצילים ומערבבים עד שיתכסו בתבלינים. מוסיפים עדשים, עגבניות וכוס וחצי מהמים, מביאים לרתיחה בעדינות ומבשלים על להבה קטנטונת עד שהעדשים מתרככות, כארבעים דקות. במהלך הבישול בודקים את מפלס המים, ואם צריך – מוסיפים.
מוסיפים מיץ לימון ומגישים עם כוסברה קצוצה.

*תערובת גארם מסאלה
כפית זרעי הל
כפית זרעי פלפל שחור
כפית זרעי כמון
כפית זרעי כוסברה (לא חובה)
כפית "מסמרי" ציפורן
שליש אגוז מוסקט
8-5 ס"מ מקל קינמון

טוחנים היטב במטחנת תבלינים. שומרים בצנצנת אטומה במקרר או במקפיא.
הערה חשובה: לאחרונה "גיליתי" שאם יש מטחנת תבלינים טובה מאד (ותודה לחמודות שקנו לי כזו ליום ההולדת!) אפשר להשתמש בתרמילי ההל השלמים, בלי לקלף ולהוציא מהם את הזרעים!  





בתיאבון!

יום שני, 21 במרץ 2016

"קַמְצוּץ חֶמְאָה בִּשְבִיל פַּת-לֶחֶם טִבְעוֹנִית"

הרשת מלאה מתכונים טבעוניים לתחליפי חמאה, חלקם ממש מסובכים להכנה ודורשים חומרי-גלם יקרים ולא זמינים בקלות. אבל אפשר אחרת, ובקלות. הנה ממרח מעודן שמשמש כחמאה גם באפייה וגם למריחה, קל, פשוט ומהיר להכנה! 

צריך רק שני רכיבים
 רשמו לכם: חמאת קקאו ושמן.  

הכנתי מהחמאה הזו בצק פריך*: הוא יצא מעולה ומעודן.
השתמשתי בה להכנת קראמבל: קיבלנו את הקראמבל הכי טעים מזה שנים.
בסופו של דבר החלטתי להעז ופשוט למרוח על פרוסת לחם טרייה, והתוצאה... 
עם מעט מלח גס... 
נהדרת! רציתי לצאת במחול שמח! נזכרתי בשיר "ארוחת הבוקר של המלך" מהספר  פעוטים היינו  של א"א מילן... על המלך הטרחן שדרש מכל הארמון ומהפרה המנומנמת "חמאה בשביל פת-לחם מלכותית" והתרגז כשהציעו לו ריבה במקום. בעצם, הפרה הציעה למלך מרמלייד, אבל בתרגום דברים משתנים: גם פודינג האורז שסירבה מרי-ג'יין לאכול בשיר אחר בספר הפך בתרגום ל"שמנת של תנובה" שהילדה אהובה שוב איננה אוכלת.

והנה המתכון הקל והמהיר: אם עוד לא הכנתם בצק פריך לאוזני המן, עופו עליו עם חמאה טבעונית!


לחמאה טבעונית

⅓ כוס חמאת קקאו 
¾ כוס שמן



הכנה
בכלי בינוני ממיסים את חמאת הקקאו: במיקרוגל, בפולסים קצרים, או בסיר כפול.
כשחמאת הקקאו נמסה לחלוטין, יוצקים אליה את השמן. מעבירים לכלי מתאים לקירור, ומעבירים למקרר לשעות אחדות, להתמצקות.
 הטעם הסופי מושפע מהשמן שבו משתמשים: אני בחרתי בשמן חמניות שטעמו נייטרלי לגמרי.

איפה קונים חמאת קקאו? אני קניתי אצל גרובשטיין בשוק לוינסקי. יש בכל החנויות המתמחות, לאחרונה ראיתי גם בניצת הדובדבן. רק בדקו שהמוצר אכן פרווה ואינו מכיל חלב (כפי שקרה לחברתי).

שימו לב: כשמשתמשים בחמאה הזו במתכונים עם מחמאה/מרגרינה, ההמרה אינה ביחס של 1:1. צריך להפחית את כמות החמאה הטבעונית מכמות המחמאה/מרגרינה במתכון המקורי בערך ברבע.


*בצק פריך
(לאוזני המן או לטארטלטים)

רכיבים
250 גרם קמח רגיל
½ כפית אבקת אפייה
 40 גרם אבקת סוכר (בערך ⅓ כוס)
 קליפה מגוררת מתפוז
קמצוץ אבקת וניל
30 גרם חמאה טבעונית
¼ כוס שמן
¼ כוס מיץ תפוזים טרי
1 כף גדושה רסק תפוחי עץ לא ממותק

הכנה
מנפים קמח, אבקת אפייה ואבקת סוכר, ומעבירים לקערת מעבד מזון עם להב מתכת. מוסיפים קליפת תפוז מגוררת, וניל וחמאה טבעונית. מוסיפים שמן ומיץ תפוזים ובסוף את רסק התפוחים. מפעילים את הלהב עד לקבלת פירורים קטנים. מוציאים, מהדקים לבצק ומקררים לפחות עשרים דקות.



בתיאבון!

יום רביעי, 16 במרץ 2016

קציצות עלי קולרבי ושקדים




טעמתי אצל אחותי קציצות תרד עסיסיות מאד ונימוחות במיוחד. שלפתי את הפנקס, רשמתי מתכון (המרכיב הסודי: אבקת שקדים, שמשדרגת לרמה של "מעבר לסתם קציצה") והזמנתי תוספת של עלי תרד ממשק חביביאן. ואז הגיע הארגז האורגני עם הפתעה: כל קולרבי הגיע עם עלים נהדרים, שחבל לזרוק וצריך לנצל. שמרתי את התרד למנה אחרת, והפעלתי את המתכון של אחותי על עלי הקולרבי. לצד הקציצות ערכתי ניסיון בפלפלונים ממולאים, וכשהכול יצא מהתנור הבטחתי לעצמי שידור חוזר רק עם פלפלונים ועם התאמות לפסח.


רכיבים
 (לכתריסר קציצות)
1 כפית שמן
200 גרם עלי קולרבי (כ-3 כוסות)
70 גרם עלי תרד (כחצי כוס)
50 גרם עלי סלק (כחצי כוס, עלים מסלק אחד)
2 שיני שום
3 כפות שבבי בצל יבש (קונים בחנויות תבלינים)
1 פרוסת לחם יבש
1 גבעול אורגנו טרי: העלים בלבד
1 כוס אפונה ירוקה קפואה, מופשרת
6 כפות אבקת שקדים
½1  כפיות מלח
1 כף רוטב צ'ילי מתוק 
2 כפות שומשום (אופציה)

 שמן לשימון התבנית

הכנה
שוטפים היטב את העלים וקוצצים גס. בסיר רחב מחממים את השמן, מוסיפים את העלים, מערבבים ומאדים דקות ספורות, עד שהעלים נראים "נבולים". מסננים וסוחטים.
במעבד מזון טוחנים יחד עלים סחוטים, שום, בצל יבש, לחם, עלי אורגנו ואפונה. מעבדים היטב לעיסה אחידה, מעבירים לקערה ומוסיפים אבקת שקדים, מלח ורוטב צ'ילי. מערבבים. מוסיפים שומשום אם רוצים.
מרפדים תבנית בנייר אפייה ומחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס). משמנים את הנייר, יוצרים מהעיסה קציצות ומניחים אותן בתבנית.
אופים כ-25 דקות.


גיוונים: אפשר להחליף את העלים ב-7-8 מדליוני תרד קפואים ואת האפונה בתירס (זה המתכון המעולה שהמציאה אחותי).
והקולרבי עצמו: מה עם שניצל קולרבי?


בתיאבון!

יום שני, 7 במרץ 2016

קציצות טבעוניות בטעם קציצות של אמא



כבר למעלה מארבע שנים אני טבעונית, ורק עכשיו התחלתי לבשל עם שבבי סויה. לא מזמן, נתקפתי בחשק לקציצות, כמו הקציצות שאמי נהגה לטגן בילדותי הרחוקה. לפני שנים רבות, הפסקתי בגלל קציצות כאלה להיות צמחונית, החלטה שבדיעבד הצטערתי עליה מאד. הפעם נתתי צ'אנס לשבבים. הניסיון הראשון היה מוצלח מאד: טיגנתי את הקציצות, והטעם ממש הזכיר לי את טעם הילדות (בהסתייגות שאצלנו בבית מעולם לא היתה כוסברה, לא טרייה ולא יבשה!). טיגנתי וטעמתי, טעמתי וטיגנתי, ובעיקר התלהבתי. אלא מה... באמצע הלילה התעוררתי עם מועקה איומה בחזה, ועד מהרה הבנתי שפשוט הבאתי על עצמי צרבת מרוב טיגונים והתלהבות! בפעם הבאה אפיתי את הקציצות ושמחתי לגלות שהן עדיין טעימות גם כך. הן נהדרות עם פתיתים, לצד מחית תפוחי אדמה, עם אורז... ולמעשה, מוצלחות מאד גם  כשהן קרות, בתוך כריך עם מלפפון חמוץ.

רכיבים
1 כוס שבבי סויה (ומים רותחים להשרייה)
½ כפית פפריקה מתוקה
½ כפית ראס אל חנות
1 כפית מלח
1 כפית פטרוזיליה יבשה
2 כפות כוסברה טרייה, קצוצה (כ-20 גבעולים)
2 כפות קמח חומוס
2 כפיות שומשום
1 כף פירורי לחם
כף שמן לשימון נייר האפייה

שבבי סויה לפני ההשריה, וקציצות אחרי האפייה

הכנה
בקערה בינונית שמים את שבבי הסויה ומכסים בכשלוש כוסות מים רותחים (שיכסו את השבבים ויותר). מחכים כשעה, במהלכה השבבים מתנפחים ומתרככים. סוחטים היטב.
מוסיפים את כל שאר הרכיבים לסויה, מערבבים היטב. לא חייבים להיצמד לתיבלון שלי: אפשר להוסיף בהרט, פפריקה מעושנת, מעט תפוח אדמה מבושל. משהים את העיסה כחצי שעה לספיגת טעמים.
מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס) ומרפדים תבנית בנייר אפייה. משמנים את הנייר, מחלקים את העיסה לחלקים שווים ומעצבים מהם קציצות. מניחים בתבנית, ואופים כחצי שעה או עד שהקציצות משחימות.


אפשר גם לטגן, אבל זהירות מהצרבת :)



בתיאבון!

יום שני, 29 בפברואר 2016

עוגיות סולת


העוגיות האלה מושלמות לטבילה בקפה או בתה. הכנתי אותם לפני שנה במסגרת חיסול חמץ לפני פסח כי איכשהו, תמיד לפני פסח אני מוצאת במקפיא כמויות עצומות של סולת. השנה, לקראת פורים, הכנתי שוב בתוספת מעט מלית פרג: זה קרה כי הכנתי כמות גדולה של מלית להקפאה, ושלוש כפות נשארו בסיר. הוספתי הרבה קליפת לימון ואהבתי מאד את התוצאה. שתי הגרסאות טעימות מאד: הן לא מתוקות מאד ולכן נחמד לפזר עליהן מעט אבקת סוכר לפני ההגשה.

רכיבים
½1 כוסות סולת (280 גרם)
1 כפית אבקת אפייה
½ כוס קמח כוסמין (55 גרם)
½ כוס סוכר  (100 גרם)
1 כף גדושה חוואיג' לקפה (או כל תבלין חביב)
¼ כוס מים
½ כוס שמן חמניות
לקישוט: שקדים פרוסים או פיסטוקים (לא חובה)

לגרסת הפרג
(ש"נולדה" בגלל עודף מלית פרג)
מוסיפים:
3 כפות מלית פרג 
2 כפות קמח לבן 
1 כף גרידת לימון
אבקת סוכר לפיזור על העוגיות המוכנות (אפשרות)
אם אין מלית פרג אפשר פשוט להוסיף פרג טחון, ולוותר על הקמח הלבן

הכנה
מחמממים תנור לחום בינוני (170 מעלות צלסיוס) ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.
מערבבים את כל הרכיבים בכף, בקערה בינונית. יוצרים כדורונים בגודל של אגוז קטן. מקשטים בפיסטוק או בשקד, אם רוצים.
אופים כעשר דקות עד רבע שעה, עד ששולי העוגיות מזהיבים. אני אוהבת להוציא את התבנית באמצע האפייה ולשטח ולסמן פסים באמצעות מזלג. העוגיות עוד רכות מעט כשמוציאים מהתנור, אבל מתקשות בהמשך. מצננים ואם רוצים, מפדרים באבקת סוכר.







אפשר גם לשטח את העיסה בתבנית, לסמן חיתוכים, לאפות עשר דקות ולחתוך שוב. להחזיר לאפייה לחמש עד עשר דקות, ולפדר בסוכר וקליפת לימון.

בתיאבון!